Menu górne

Musowy Sernik Ombre z Red Velvet i Bitą Śmietaną



Zapraszam po przepis na Musowy Torcik Malinowy Ombre. Ten niesamowity musowy sernik w formie tortu sprawdzi się podczas każdej uroczystości. Masy serowe są bardzo delikatne, przypominają owocowe i śmietankowe ptasie mleczko. Kruche ciasto jak zwykle bezbłędne i obłędne w smaku. Czerwona ciasteczkowa posypka dodaje całości uroku i wprowadza akcent "red velvet". 
Wbrew pozorom torcik nie jest trudne do wykonania. 
Koniecznie spróbujcie!

Składniki na Kruche Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej)
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Tortownicę 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. 
Mąkę przesiać z proszkiem i zagnieść z zimnym masłem i solą na sypki proszek. Dodać cukier puder, wymieszać. Dodać żółtka - zagnieść ciasto. Wylepić dno formy, lekko zachodząc ciastem na brzegi. Wygładzić przy użyciu foli spożywczej - kładziemy ją na wylepione ciasto i gładzimy ręką. 
Schłodzić przez min. 2 godziny. Po tym czasie, ponakłuwać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*. Piec około 20 min., do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na Maliny w Galaretce:

  • 1 galaretka malinowa
  • niepełna 1 szklanka wrzątku
  • 200 g malin (świeże - schłodzone, lub mrożone - bez rozmrażania)
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, wymieszać. W gęstniejącej zimnej galaretce zanurzać maliny, aż będą nią całkowicie pokryte. Układać je na papierze do pieczenia. Można wstawić do lodówki, aby galaretka na nich szybko zastygła.

Składniki na Musowe Masy Serowe:
  • 7 opakowań serka śmietankowego po 200 g każdy (użyłam Twój Smak, Piątnicy)
  •  400 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka malinowa
  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 4 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 2 żółtka + 1 łyżka cukru
  • różowy barwnik w żelu (spożywczy)
Jedną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dwie szklanki malin podgrzać, aby puściły sok, zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, zamieszać i odstawić na 10 min. Przetarte maliny wymieszać z ciepłą galaretką rozprowadzoną w mniejszej ilości wody i rozpuszczoną w mikrofali żelatyną. Serki umieścić w miseczce i wymieszać z 3/4 szklanki cukru pudru. Masę rozłożyć do 4 miseczek, do jednej nieco więcej masy, do trzech pozostałych po równo.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1/4 szklanki cukru pudru, pod koniec dodać 2 łyżeczki żelatyny deserowej.

Miseczka 1: Do pierwszej miseczki dodać połowę przestudzonej, ale nadal płynnej galaretki z przetartymi malinami oraz opcjonalnie kilka kropel różowego barwnika. Wymieszać i dodać 3 łyżki ubitej śmietanki, delikatnie połączyć składniki, ewentualnie dosłodzić do smaku. Połowę masy wyłożyć na upieczony spód, powciskać w nią maliny w galaretce, przykryć pozostałą masą, wyrównać i schłodzić w lodówce. Przygotować kolejną warstwę.
Miseczka 2: Do masy serowej dodać połowę pozostałej galaretki i odrobinę barwnika różowego (tak aby była jaśniejsza niż pierwsza masa). Wymieszać i dodać  1/3 część ubitej śmietanki. Wyłożyć na ciasto tworząc kolejną warstwę. Schłodzić. 
Miseczka 3: Do masy serowej dodać pozostałą galaretkę. Wymieszać. Dodać połowę pozostałej śmietanki. Delikatnie połączyć składniki. Wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
Miseczka 4: Do masy serowej dodać 2 łyżeczki żelatyny deserowej, zmiksować. Dodać ubite z 1 łyżką cukru 2 żółtka i resztę ubitej śmietanki. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto, schłodzić przez min. 2 godziny.

Składniki potrzebne do wykończenia ciasta:
  • 6-7 ciasteczek maślanych (można zagnieść więcej ciasta na spód i z reszty wykonać takie ciastka)
  • kilka kropel barwnika różowego / czerwonego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • czerwony barwnik spożywczy
Śmietankę ubić z cukrem. Pod koniec dodać żelatynę, ubić do połączenia. Odłożyć 1 łyżeczkę śmietanki. 
Odrobinę śmietanki wyłożyć na wierzch ciasta pokrywając równiutko jego powierzchnię. Resztą bitej śmietany, przy użyciu rękawa cukierniczego ozdobić wierzch po bokach - środek pozostawiając pusty. 
Ciasteczka zblendować z dodatkiem kilku kropelek barwnika i łyżeczką śmietanki. 


Posypać nimi wierzch ciasta po środku, wedle upodobania. Całość schłodzić przez min. 6 godzin. 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)