Menu górne

Malinowo-Jabłkowy Placek Drożdżowy


Czy może być coś przyjemniejszego niż oczekiwanie na lato w towarzystwie pachnącego, wilgotnego, pełnego malin i jabłek domowego ciasta drożdżowego? 
To mój nowy przepis i pomysł na placek drożdżowy. 
Ciasto jest pulchne, lekko gliniaste, mięciutkie i wilgotne od owoców. 
Maliny idealnie komponują się z jabłkami. Do tego waniliowa kruszonka......
..... i idę po kolejny kawałek .. :)

Składniki na dużą, prostokątną blaszkę:
  • 750 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 1 duży słoik prażonych jabłek (tutaj przepis)
  • 2-3 szklanki malin (użyłam mrożonych, "pokruszonych") + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru
Składniki na kruszonkę:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać jedną łyżkę przesianej mąki i jedną łyżkę cukru. Zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka i wymieszać. Przykryć talerzem i odstawić na 15 min. 
W międzyczasie pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Odstawić. W innym naczyniu ubić jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać śmietankę, sól i zmiksować. Odstawić. Masło rozpuścić i zostawić do lekkiego przestudzenia.
Do miski z mąką dodać masę jajeczną i rozczyn z drożdży. Rozpocząć wyrabianie ciasta ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowego. Następnie dodać pozostałe lekko ciepłe mleko. Kiedy składniki się połączą, powoli dodawać rozpuszczone, przestudzane masło. Wyrabiać ciasto około 10 min. Ja po wyrabianiu mikserem, zagniatam je jeszcze ręcznie około 3 min. Ciasto powinno być bardzo gęste, puszyste, gładkie, elastyczne (może leciutko kleić się do rąk - nie dosypujemy więcej mąki). Ciasto w dużej misce należy przykryć talerzem lub czystą ściereczką i odstawić na 1 godz. i 30 min., do podwojenia objętości.

Pod koniec wyrastania ciasta - jabłka umieścić w misce i dodać do nich 2 szklanki malin (użyłam "pokruszonych" mrożonych, bez wcześniejszego rozmrażania). Wymieszać. 
Stolnice posypać mąką. Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć podwójną warstwą papieru do pieczenia (aby ładnie trzymał się formy, można jej brzegi - miejscami - lekko posmarować masłem).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko, ale dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na dłuższy, niż szerszy placek (nie za cienki). Wyłożyć równomiernie połowę nadzienia malinowo-jabłkowego i zawinąć jak strucle. Przełożyć do formy. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i masą owocową. Ułożyć w formie obok pierwszej strucli. Ostrym nożem naciąć każdą z nich wzdłuż - na 2/3 głębokości. Odstawić na 30 min. do ponownego wyrośnięcia i wypełnienia całej blaszki. Kiedy ciasto wyrośnie, pozostałe maliny (mrożone bez rozmrażania) wymieszać z 1 łyżką cukru i mąki. Wyłożyć równomiernie na całe ciasto. Odstawić na 5 min.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec przez 40 min. 
W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc razem wszystkie składniki (masło musi być bardzo zimne!).
Po upłynięciu 40 min. uchylić drzwiczki i nie wyjmując ciasta posypać je kruszonką. Piec kolejne 30 min. Po tym czasie przełączyć piekarnik tylko na górna grzałkę i podpiec kruszonkę przez 10-15 min. Wyjąć ciasto, przykryć wilgotną lnianą ściereczką i pozostawić na min. 30 min.

*Używając mrożonych owoców czas pieczenia jest zwykle dłuższy - ze świeżymi owocami można piec krócej (trzeba wyczuć piekarnik).

5 komentarzy:

  1. Piękne ciasto. Patrząc staram się wyobrazić sobie jak to cudnie smakuje. Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zrobić w tortownicy ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląd ślicznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto powinno dostać puchar pyszności. Jest nieziemskie ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Całe rozeszło się w jeden dzień. Pochłonięte przez 7 osób :D wspaniałe

    OdpowiedzUsuń