Menu górne

Malinowo-Jabłkowy Placek Drożdżowy


Czy może być coś przyjemniejszego niż oczekiwanie na lato w towarzystwie pachnącego, wilgotnego, pełnego malin i jabłek domowego ciasta drożdżowego? 
To mój nowy przepis i pomysł na placek drożdżowy. 
Ciasto jest pulchne, lekko gliniaste, mięciutkie i wilgotne od owoców. 
Maliny idealnie komponują się z jabłkami. Do tego waniliowa kruszonka......
..... i idę po kolejny kawałek .. :)

Składniki na dużą, prostokątną blaszkę:
  • 750 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 1 duży słoik prażonych jabłek (tutaj przepis)
  • 2-3 szklanki malin (użyłam mrożonych, "pokruszonych") + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru
Składniki na kruszonkę:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać jedną łyżkę przesianej mąki i jedną łyżkę cukru. Zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka i wymieszać. Przykryć talerzem i odstawić na 15 min. 
W międzyczasie pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Odstawić. W innym naczyniu ubić jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać śmietankę, sól i zmiksować. Odstawić. Masło rozpuścić i zostawić do lekkiego przestudzenia.
Do miski z mąką dodać masę jajeczną i rozczyn z drożdży. Rozpocząć wyrabianie ciasta ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowego. Następnie dodać pozostałe lekko ciepłe mleko. Kiedy składniki się połączą, powoli dodawać rozpuszczone, przestudzane masło. Wyrabiać ciasto około 10 min. Ja po wyrabianiu mikserem, zagniatam je jeszcze ręcznie około 3 min. Ciasto powinno być bardzo gęste, puszyste, gładkie, elastyczne (może leciutko kleić się do rąk - nie dosypujemy więcej mąki). Ciasto w dużej misce należy przykryć talerzem lub czystą ściereczką i odstawić na 1 godz. i 30 min., do podwojenia objętości.

Pod koniec wyrastania ciasta - jabłka umieścić w misce i dodać do nich 2 szklanki malin (użyłam "pokruszonych" mrożonych, bez wcześniejszego rozmrażania). Wymieszać. 
Stolnice posypać mąką. Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć podwójną warstwą papieru do pieczenia (aby ładnie trzymał się formy, można jej brzegi - miejscami - lekko posmarować masłem).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko, ale dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na dłuższy, niż szerszy placek (nie za cienki). Wyłożyć równomiernie połowę nadzienia malinowo-jabłkowego i zawinąć jak strucle. Przełożyć do formy. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i masą owocową. Ułożyć w formie obok pierwszej strucli. Ostrym nożem naciąć każdą z nich wzdłuż - na 2/3 głębokości. Odstawić na 30 min. do ponownego wyrośnięcia i wypełnienia całej blaszki. Kiedy ciasto wyrośnie, pozostałe maliny (mrożone bez rozmrażania) wymieszać z 1 łyżką cukru i mąki. Wyłożyć równomiernie na całe ciasto. Odstawić na 5 min.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec przez 40 min. 
W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc razem wszystkie składniki (masło musi być bardzo zimne!).
Po upłynięciu 40 min. uchylić drzwiczki i nie wyjmując ciasta posypać je kruszonką. Piec kolejne 30 min. Po tym czasie przełączyć piekarnik tylko na górna grzałkę i podpiec kruszonkę przez 10-15 min. Wyjąć ciasto, przykryć wilgotną lnianą ściereczką i pozostawić na min. 30 min.

*Używając mrożonych owoców czas pieczenia jest zwykle dłuższy - ze świeżymi owocami można piec krócej (trzeba wyczuć piekarnik).

17 komentarzy:

  1. Piękne ciasto. Patrząc staram się wyobrazić sobie jak to cudnie smakuje. Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zrobić w tortownicy ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląd ślicznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto powinno dostać puchar pyszności. Jest nieziemskie ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Całe rozeszło się w jeden dzień. Pochłonięte przez 7 osób :D wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny przepis i kolejne moje gotowanie :) ciasto cudne, piękne, bardzo smaczne. Polecam wszystkim i pozdrawiam Pani Paulino

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto. Dodałam świeże maliny, jagody i jabłka. Jeszcze ciepłe z mlekiem i od razu zniknęło pół blaszki, oczywiście miałam małych pomocników :) na drugi dzień tez wspaniałe. Tak samo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak tylko pojawią się świeże malinki to będę robić. Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  9. Użyłam mrożonych malin i świeżych jabłek. Wyszło super. Ciasto to podstawa, a ten przepis gwarantuje najlepsze ciasto drożdżowe:) mam zaufanie bo już chyba z 10 drożdżowych z Pani bloga przerobiłam i zawsze sukces :) pozdrawiam Pani Paulino ! Wraz z całą rodziną konsumentów

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mogła bym dowiedzieć się dlaczego moja masa z jajek po dodaniu i z miksowaniu śmietany opadła i zrobiła się rzadka hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dziwnego w tym, że opadła :) To zupełnie nie przeszkadza :) Tak ma być ;)

      Usuń
  11. Dziękuję za odpowiedź bułka była pyszna 😉

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zawsze ma problem aby ją ładnie zawinąć i czy zawija pani jak rolade wzdłuż krótkiego czy długiego boku czy może jedynie mam przełożyć jeden bok na drugi chciała bym to zobaczyć hehe pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wzdłuż krótszego boku, czyli tak aby po zwinięciu była długa ;) Po wyłożeniu nadzienia szybko zwijam i natychmiast przekładam do formy, żeby ciasto nie rozmiękło ;) Po urośnięciu będzie śliczna i pyszna, zapewniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z niecierpliwością będę oczekiwać zdjęć lub filmiku jak pani dokonuje stworzenia tej pysznej strucli każde pani ciasto jest wspaniałe jedyne w swoim rodzaju a ciasta i bułeczki drożdżowe to nie ma takich słów żeby to określi porostu trzeba upiec i spróbować a na jedynym wypieku nie skończy się zapewniam każdego kto ma jakieś wątpliwości a szarlotka z kaszą manna dzieło na same wspomnienie dostaje slinotoku pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)