Menu górne

Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami

 
 
 
 

Zapraszam po przepis na wspaniałe, lekkie ciasto z kremem budyniowym i truskawkami. 
Są takie połączenia i smaki, które pasują do siebie idealnie i na długo pozostają w pamięci, 
a to z pewnością jedno z nich ;) 
Delikatny biszkopt wypełniłam przepysznym, domowym kremem budyniowym. 
Jest tak smaczny, że zrezygnowałam z przekładania nim ciasta - za mało by się go zmieściło ;) 
Do tego słodka bita śmietana i galaretka z truskawkami, 
która perfekcyjnie orzeźwia i nadaje ciastu charakteru. Moja wariacja na temat prostej, 
polskiej klasyki - biszkopt, budyń, truskawki. 
Bardzo polecam!

 

Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 ml oleju słonecznikowego
+ odrobina oleju i bułka tarta

Składniki do nasączenia:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać do miski. Odłożyć.
Białka umieścić w drugiej misce z dodatkiem soli i ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukry, partiami. Ubijać około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając masę. Następnie powoli, strużką dolewać olej - cały czas ubijając.  Na koniec dodać przesiane suche składniki - krótko i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach lub wymieszać szpatułką - tylko do połączenia składników, aby masa nie opadła.
Tortownicę z odpinanymi brzegami (26 cm) wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 min., do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć ciasto i upuścić w formie na blat z wysokości około 50 cm. Wystudzić. Następnie wydrążyć środek ciasta pozostawiając 1 cm brzegi i grubszy spód (podobnie jak na kopiec kreta). Wydrążone ciasto pokruszyć w miseczce i odstawić na bok. Spód ciasta w formie lekko nasączyć.

Składniki na Krem Budyniowy:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka 2%
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 40 g budyniu waniliowego, bez cukru
  • 3 duże łyżki mąki pszennej
W garnuszku zagotować na małym ogniu 1,5 szklanki mleka i 300 ml śmietanki z dodatkiem 1/2 szklanki cukru. Zdjąć z ognia. W międzyczasie żółtka utrzeć z pozostałymi cukrami i solą na śnieżnobiałą, gęstą masę. Dodać przesianą mąkę i budyń oraz 1/4 szklanki mleka - zmiksować do połączenia. Cały czas mieszając masę trzepaczką lub używając miksera (na najniższych obrotach) wlewać powoli gorące mleko ze śmietanką. Masę przelać do garnuszka z nieprzywierającym dnem i zagotować na minimalnej mocy palnika cały czas energicznie mieszając - jak budyń.
Natychmiast przelać budyń do środka wydrążonego ciasta, wyrównać i posypać równomiernie połową wydrążonego, pokruszonego ciasta - wierzch powinien być równy. Resztę pokruszonego ciasta zostawić! Ciasto w formie przykryć ciasto folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu i dodatkowo wygładzić. Pozostawić pod folią do całkowitego wystudzenia. Następnie delikatnie nasączyć wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce pod przykryciem przez około 1 godzinę. Wyjąć ciasto. Brzegi ciasta, które tworzy sam biszkopt posypać / wzmocnić resztą pokruszonego ciasta - tak aby brzegi były wyższe niż środek wypełniony budyniem. Przygotować galaretkę.

Składniki na Bitą Śmietanę i Truskawki w Galaretce:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej (w chłodne dni / zimą można dodać 1 łyżeczkę)
  • 1 śmietanfix
  • 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawkowym (użyłam takiej na 500 ml wody, czyli 2 szklanki, przy czym dodałam 1,5 szklanki wody)
  • małe truskawki - świeże / mrożone bez rozmrażania
Świeże truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Dobrze jest je schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę. Przy użyciu mrożonych - nie rozmrażamy ich, wyjmujemy z zamrażarki tuż przed wyłożeniem na ciasto.

 Galaretkę zalać 1 szklanką wrzącej wody. Wymieszać do rozpuszczenia się. Dodać 1/2 szklanki zimnej wody. Wymieszać (przyśpieszymy studzenie ;) Gdy przestygnie i wyczujemy moment, że niedługo zacznie tężeć - przygotować bitą śmietanę. 

Żelatynę wsypać do szklanki i zalać śmietanką - tylko do przykrycia, wymieszać, odstawić na kilka minut. Resztę śmietanki ubić na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder i cukier waniliowy (można mniej, najwyżej przy dodawaniu śmietany 18% można jeszcze dosłodzić). Odstawić. Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofali przez 4-5 sekund, aby się rozpuściła, ale nie zagotowała, gdyż straci właściwości żelujące. Odstawić. Do ubitej śmietanki dodać śmietanę 18% i śmietanfix - ubić. Pod obroty miksera wlać ciepłą, płynną żelatynę. Ubić do połączenia. Większość śmietanki wyłożyć na środek ciasta, wyrównać ku brzegom (ale nie przykrywać ich śmietanką!). 

 
 
Truskawki zanurzać w zimnej, lekko tężejącej galaretce i układać na bitej śmietanie. Po ozdobieniu środka ciasta, na pewno pozostała jeszcze galaretka ;) Tężejącą, przy użyciu łyżki pokrywamy dodatkowo truskawki i boki ciasta, które zrobiliśmy z okruszków. Przy użyciu wykałaczki delikatnie należy przemieszać okruszki z galaretką (te okruszki, które zrobiliśmy jako podwyższenie brzegów ciasta). Ważne, aby galaretka była tężejąca, nie nasączyła ciasta, a je otoczyła. Całość schłodzić przez 15 min. w lodówce. Wyjąć i udekorować brzegi ciasta reszta śmietanki przy pomocy rękawa cukierniczego. 

Schłodzić ciasto przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. 

Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.

2 komentarze:

  1. To będzie moje nowe ulubione ciasto, nie sądziłam, że domowy budyń tak różni się w smaku od kupnego. Krem powstał z niego fantastyczny. Truskawki, wprawdzie jeszcze nie polskie, ale dały radę. Ciasto przepyszne, przepis do wielokrotnego powtarzania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)