Dziś kuszę Was przepisem na Ciasto Ekler z Kremem Budyniowym i Borówkami. Ciasto parzone jest chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, wypełnione domowym, aksamitnym kremem budyniowym - na bazie żółtek i śmietanki - stanowi doskonałą bazę do wyłożenia orzeźwiających borówek. Te owoce, w przeciwieństwie do jagód, na dłużej zachowują swą świeżość i nie puszczają soku.
Całość dodatkowo posmarowałam cienką warstwą galaretki krystalicznej. Ciasto jest wspaniałe, idealne na lato, proste do wykonania i łatwe do podzielenia się z najbliższymi :) Polecam!
Składniki na Ciasto Parzone:
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mąki
- 80 g masła
- 3 jajka
W garnuszku podgrzać masło i wodę. W momencie zagotowania dodać mąkę i energicznie wymieszać. Gotowe ciasto powinno być lśniące, łatwo formujące się w "kulkę". Przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Pozostawić do wystudzenia. Chłodne ciasto przełożyć do misy miksera. Miksując dodawać jajka - jedno po drugim - za każdym razem dobrze łącząc składniki. Masą wysmarować dokładnie całe dno i boki sylikonowej foremki do tarty (26 cm). Przy użyciu innego typu foremek - najpierw należy wysmarować je niewielką ilością masła. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec około 30 min.
Składniki na Krem Budyniowy:
- 500 ml mleka 2%
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy / śmietankowy 40 g bez cukru
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 galaretka krystaliczna o smaku waniliowo-truskawkowym
W garnuszku zagotować mleko z 2 łyżkami cukru. Odstawić. W międzyczasie ubić żółtka z większością pozostałego cukru - na białą puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie zmiksować - tylko do połączenia. Miksując wlewać powoli do masy gorące mleko. Jednolitą płynną masę przelać ponownie do garnuszka i zagotować na najmniejszej mocy panika energicznie mieszając. Po upływie 1 minuty można zdjąć z ognia, przełożyć masę do czystej i suchej miseczki, wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin. Masa musi być zimna.
Żelatynę spożywcza zalać wodą (lub mlekiem) tylko do przykrycia. Wymieszać. Odstawić na kilka minut. W oddzielnym naczyniu ubić śmietankę z pozostałym cukrem (chyba, że masa budyniowa wyszła już wystarczająco słodka - można wtedy pominąć). Do śmietanki dodać 2 łyżeczki żelatyny deserowej. Zmiksować. Następnie dodawać masę budyniową - łyżka p łyżce, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Początkowo mogą pojawić się grudki, ale krem szybko stanie się idealnie gładki i aksamitny. Na koniec pod obroty miksera wlać rozpuszczoną w mikrofali (3-4 sekundy), przestudzoną żelatynę spożywczą. Krem równomiernie wyłożyć na ciasto parzone. Na wierzchu ułożyć borówki. Całość posmarować gęstniejącą galaretką krystaliczną przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.
Podobne przepisy:
Tort Śmietankowo-Jagodowy
Ucierane Ciasto z Jagodami i Bitą Śmietaną
Blueberry Pie
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Jagodowe Niebo z Kremem Biała Czekolada i Bezą
Ciasto Leśny Mech z Jagodami
Ptysie z Kremem Ptysiowym
Kremowe Ptysie (Princes Krofne)
Ciasteczka z Jagodami (Jagodowe Strudelki)
Drożdżówki z Serem i Borówkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)