Amerykański "Jagodowy Paj" :)
Czyli moje ulubione kruche ciasto z jagodami i bitą śmietaną, lub kremem takim jaki proponuję Wam w tym przepisie - gwarantuje, że smakuje niesamowicie.
Czyli moje ulubione kruche ciasto z jagodami i bitą śmietaną, lub kremem takim jaki proponuję Wam w tym przepisie - gwarantuje, że smakuje niesamowicie.
Najsmaczniejsze kruche ciasto (no muszę to podkreślać co chwilę:) z dużą ilością wspaniałego jagodowego nadzienia - zapieczone i wykończone rozpływającym się w ustach, aksamitnym kremem śmietankowo-serkowym. Do upieczenia o każdej porze roku.
Bardzo, bardzo, bardzo polecam!!!!!!
Składniki na najlepsze kruche ciasto:
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru!
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Dodać posiekane bardzo zimne masło i sól. Zagnieść krótko na sypką masę. Dodać cukier puder, przemieszać. Dodać żółtka i zagnieść całość do połączenia się składników. Ciasto podzielić: 1/3 zamrozić. Tortownicę o wymiarach 26 cm wysmarować lekko masłem. Pozostałą większą częścią ciasta wylepić równo dno i brzegi formy. Schłodzić ciasto w tortownicy przez min. 3 godziny. Panakłuwać widelcem lub patyczkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 *. Po 1 minucie, zmniejszyć temperaturę do 200* i piec ciasto około 15-20 min, do lekkiego zezłocenia i podrośnięcia. Wyjąć i wyłożyć nadzienie jagodowe.
- 1 litr jagód / borówki
- 3 łyżki cukru (do jagód można odrobinę więcej)
- 1-2 łyżki soku z cytryny (zwłaszcza do borówki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kaszy manny
Odłożyć pół szklanki jagód. Resztę przesypać do miski. Jagody w szklance podgrzać w mikrofali do momentu, aż popękają i puszczą sok. Dodać do pozostałych jagód i wymieszać. Dodać resztę składników - ponownie wymieszać. Przełożyć na ciepłe, podpieczone ciasto. Wyrównać. Na wierzch równomiernie zetrzeć odłożone wcześniej, zamrożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 50 min. W połowie czasu można przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia - gdyby boki za bardzo się przypiekały. Wyjąć, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie pokryć śmietankowym kremem lub zwykłą bita śmietaną :)
Składniki na Krem Śmietankowy (serkowy):
- 600 g serka śmietankowego (użyłam Piątnica)
- 300 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 3 łyżeczki żelatyny deserowej
Żelatynę spożywczą wsypać do małego naczynia i zalać odrobiną śmietanki - tylko do przykrycia, wymieszać - odstawić na 10 min.
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier waniliowy. Dodać połowę żelatyny deserowej i zmiksować do połączenia. Następnie, cały czas ubijając masę - dodawać powoli masę serkową (partiami) na przemian z rozpuszczoną przez 10 s. w mikrofali żelatyną spożywczą (ma być lekko ciepła, płynna - nie wolno dopuścić do jej zagotowania).
Na koniec dodać resztę żelatyny deserowej - ubić mikserem do połączenia. Masa powinna być gęsta, a zgęstnieje jeszcze bardziej po schłodzeniu. Przełożyć masę na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić całość przez min. 3 godz.
Po tym czasie można przyozdobić boki jagodami zagotowanymi z odrobiną kaszy manny (muszą być przestudzone), a na wierzchu przy użyciu noża wykonać dekoracyjną kratkę.
Witam jak Pani to robi ze ta tarta jest taka piękna mam problem z blachą do tarty może jakaś podpowiedz.pozdrawiam Lucyna
OdpowiedzUsuńJa robiłam w zwykłej tortownicy z odpinanymi brzegami ;) Forma wylepiona ciastem musi zostać dobrze schłodzona w lodówce i wstawiona natychmiast po wyjęciu do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem.
OdpowiedzUsuńMożna też spróbować pominąć podpiekanie i od razu wstawić ciasto z nadzieniem