

Popularne Ciasto 3 Bit, tak pyszne, że stanie się chyba jednym z moich ulubionych ciast.
Jego przygotowanie jest łatwe i wbrew pozorom szybkie.
Do
zrobienia Ciasta 3 Bit zmusiły mnie leżakujące w szafce - już
zdecydowanie za długo - gotowe masy kajmakowe. I chociaż nie miałam do końca przekonania do zrobienia
Ciasta 3 Bit, zaryzykowałam. Zgodnie z powiedzeniem "kto nie ryzykuje
ten nie wygrywa", ja wygrałam
jedno z najlepszych ciast jakie jadłam.
W
mojej wersji to właściwie Ciasto 6 Bit z bananami, ale wy możecie
wykonać wersję podstawową, bardziej tradycyjną. Na pewno oba będą
uzależniająco dobre. Każdy kawałek to delikatny, krem budyniowy, masa
kajmakowa, warstwa czekolady, banany i bita śmietana.
Przełożony herbatnikami wprost rozpływa się w ustach.
Można powiedzieć, że to Ciasto 3 Bit i Czekoladowy Banoffee Pie w jednym.
Cudownie się kroi, jest idealne na każdą okazję i poprawi humor w każdą pogodę.
Bardzo, bardzo, a nawet bardziej POLECAM!



Składniki na dużą blaszkę (.. a, i tak za małą... :)
- 500-600 g herbatników typu Petitki
- 4 żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do bez)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 cukru waniliowe
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 puszka masy kajmakowej o smaku karmelowym (krówka)
- 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku czekoladowym
- 3 duże banany
- 500 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
- sok z 1/2 cytryny + 1 szklanka wody
- płatki migdałowe + 2-3 łyżeczki cukru


Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można i dno, i boki). Na spód wyłożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Przygotować krem budyniowy. W rondelku z nieprzywierającym dnem zagotować mleko z cukrami waniliowymi. Dodać 1 szklankę śmietanki 30%, wymieszać i podgrzać do lekkiego zagotowania. Odstawić na bok. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę. Dodać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania, powoli wlewać gorące mleko ze śmietanką. Następnie przelać masę Z powrotem do garnuszka i energicznie mieszając zagotować do otrzymania gęstego kremu o budyniowej konsystencji. Gorący krem przelać na warstwę herbatników. Wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Przygotować masę kajmakową o smaku karmelowym. Kajmak umieścić w garnuszku, dodać dużą szczyptę soli i zagotować energicznie mieszając. Przelać na herbatniki, wyrównać i przykryć ostatnią warstwą ciastek.
Schłodzić ciasto przez min. 2 godz. 500 ml śmietanki 30% ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać 1 łyżeczkę żelatyny deserowej, zmiksować i przełożyć na herbatniki. Wyrównać. Schłodzić najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły -
Banany zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Masę kajmakową o smaku czekoladowym przygotować analogicznie do poprzedniej. Wylać na herbatniki, wyrównać i ułożyć plasterki bananów, jeden obok drugiego. Schłodzić przez min. 2 godz. Następnie wyłożyć ubitą, osłodzoną śmietankę, wyrównać. Migdały umieścić na suchej patelni i na małym ogniu podgrzewać, aż się lekko zarumienią. Dodać 2 łyżeczki cukru, wstrząsnąć patelnią, chwilę podprażyć do skarmelizowania się cukru. Odstawić na bok do wystudzenia. Posypać ciasto migdałami i schłodzić, najlepiej przez całą noc -


To musi być pyszne❤️ Z przyjemnością zajadlabym takie ciasto🙂
OdpowiedzUsuńPiękne!!! Musi być pyszne
OdpowiedzUsuńMam petitki, ale nie mam kajmaku :( niestety zrobię dopiero wtorek... musze jakoś wytrzymać chociaż na to mam ochotę :D
OdpowiedzUsuńSprawdziłam, super przepis :) wyszło bardzo smaczne i błyskawicznie zniknęło. Zrobiłam tą wersję na bogato z bananami. Rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńNajlepsze?? Zdecydowanie TAK!!!! Pyszne to mało powiedziane :-)
OdpowiedzUsuńNajlepszy smak na świecie. Zrobiłam bez bananów czyli tradycyjniej. Słodki kajmak, słonawe krakersy i bita śmietana, pyszny budyń, po prostu coś wspaniałego :) Następnym razem wypróbuję 2 opcję
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto. Mój numer jeden. W domu duża blacha znika w jeden dzień. Wszytsko idealnie się łączy. Smakuje wyjątkowo dobrze. Nie jest mdłe ani za słodkie. Pyszne. Polecam niezdecydowanym
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto na świecie. Potwierdzam i ja
OdpowiedzUsuńCiasto jest genialne i bardzo łatwe w przygotowaniu :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto. Ostatnio robiłam w wrsji bannanofee
OdpowiedzUsuńNajszybsze i najlepsze ciasto. Goście zachwyceni, ja przejedzona :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie przepisu :) już wiem jakie będzie ciacho na niedzielę
OdpowiedzUsuńMogłabym zabić za to ciasto
OdpowiedzUsuńMega.. jakie to było pyszne. Aż musiałam skomentować i pogratulować super bloga
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto. Wspaniale
OdpowiedzUsuńJa tez kocham to ciasto
OdpowiedzUsuńJest pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuńUzalezniające. Robiłam pieewszy raz, tyle lat straconych :D dopiero wczoraj odkryłam moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńBezkonkurencyjne, przynajmnie dla mnie. Moje gusta :-D najlepsze dobrze schłodzone
OdpowiedzUsuńNie mam budyniu, to mogę użyć mąki ziemniaczanej, czy to wpłynie na smak? Jak coś to pobiegnę do sklepu. Chce żeby wyszło dobre :)
OdpowiedzUsuńLepiej użyć budyniu w proszku. Będzie lepszy smak, ale z mąką ziemniaczaną też się uda :)
UsuńLove Love! Pyszne i pyszne i najlepsze i jeszcze raz pyszne :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki zostały podbite :)
OdpowiedzUsuń