Menu górne

Prażoki ze Skwarkami i Kapuśniakiem


Dziś przepis na polskie prażoki. W zależności od regionu nazywane są prażuchą, kluskami prużonymi, dziadami,czy nawet "kluchami pałami bitymi".  Nie mniej, podejrzewam, że zawsze są równie smaczne. Ja przygotowuję tradycyjne prażoki po łódzku. Takie robił mój dziadek i takich nauczył mnie mój tata. To nic innego jak zaparzane ziemniaki z dodatkiem mąki i mleka. Dobrze ubite smakują niesamowicie. Od razu dodam, że mąka nie jest wyczuwalna, a sprawia, że masa ziemniaczana ma obłędną konsystencję i smakuje wyjątkowo dobrze. Podaje się je obowiązkowo z domowymi skwarkami i cebulką oraz gorącym, kwaśnym kapuśniakiem. Zawsze robię ich więcej, bo kolejnego dnia, odsmażane - to dopiero jest rewelacja :) Polecam!



Składniki na Prażoki ze skwarkami (przygotowuję zazwyczaj od razu na dwa dni - kolejnego dnia podaje odsmażane - są rewelacyjne):
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. 
Podziabać bezładnie ziemniaki widelcem. 
Wlać mleko, zasypać mąką. Przykryć pokrywką i postawić ponownie na palniku. Zaparzać przez około 1 min. na najniższej mocy palnika. Po tym czasie ziemniaki dobrze zagnieść z mąką. Zdjąć z ognia i zagniatać około 2-3 minut. 


Podawać ze skwarkami i kapuśniakiem.


Składniki na Kapuśniak:
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  •  1 kg kapusty kiszonej kwaśnej
  • kilka kości wieprzowych
  • 5 łyżek domowych skwarek z cebulą (tutaj przepis)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 pora
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki jarzynki
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • sól do smaku
Wieprzowinę umyć. Wrzucić w całości do gotującej się wody (powinno być jej tyle, aby tylko przykrywała mięso). Dodać 2 liście laurowe, połowę ziarenek ziela i pieprzu oraz łyżkę jarzynki. Gotować pod przykryciem na minimalnej mocy palnika około 1 godziny.

Po tym czasie dodać obraną włoszczyznę. Gotować kolejną godzinę. Mięso powinno być miękkie. Pietruszkę i pora można usunąć. Marchewkę pokroić w kostkę.

W tym samym czasie - w drugim garnku umieścić posiekaną kapustę kiszoną (bez odciskania). Zalać wodą w takiej ilości, aby mogła się swobodnie ugotować. Dodać pozostałe przyprawy.
Gotować do miękkości. Zawartość obu garnków połączyć. Dodać czosnek i skwarki z cebulą. Chwilę podgotować.


Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/mode-ziemniaki-i-skwarki-z-cebulka.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/azanki-z-kapusta-pieczarkami-i.html

https://natomamochote.blogspot.com/2018/10/smalec-ze-skwarkami.html









7 komentarzy:

  1. Uwielbiam je. U mnie w domu były pod nazwą prażuchy po śląsku. Typowo polski, tradycyjny smak. Wspaniały obiad na chłodne dni. Przepis super. Robię bardzo podobnie, a moja prababka robiła z boczkiem. Ja wolę skwarki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubiony obiad z dzieciństwa. Wracałam zmoczona deszczem ze szkoły, zimno, plucha za oknem a w domu napalone w piecu, a na stole gorący kapuśniak i prażucha ze skwarkami i cebulą przygorowana przez dziadka bo to on najczęsciej gotował takie pyszności. Często robię teraz dla moich dzieci w taki sam sposób jak w przepisie wiec moge potwierdzic ze to danie jest wyborne. Łatwe, proste, nie za drogie. Super

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, na peeno spróbuję :) fajna nazwa xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad z dziecinstwa. Czesto robie. Kapitalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie mój ulubiony obiad na jesień i zimę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękujemy, że dzieli się Pani tak wspaniałymi przepisami. Każdy ma w sobie to coś. Piękne zdjęcia, widać serce włożone w bloga. Prażoki pokochaliśmy, Kapuśniak znaliśmy i bardzo lubimy 😋

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)