Menu górne

Młode Ziemniaki i Skwarki z Cebulką



Polski, tradycyjny i łatwy do przygotowania jeden z najlepszych obiadów na lato. Młode ziemniaki, mnóstwo świeżego koperku i dobrze wysmażone skwarki z cebulą. Do tego szklanka zsiadłego mleka lub kefiru i nic więcej nie potrzeba :) Baaardzo, bardzo polecam!

 
 
 
 

Składniki:
  • 10 młodych, polskich ziemniaków np. denar
  • pęczek koperku
  • duży kawałek boczku wieprzowego surowego - albo większy :D (najlepiej jak najbardziej "mięsny"). Zazwyczaj kupuje więcej boczku, który później pod postacią smalcu ze skwarkami przechowuje w lodówce i wykorzystuje do wielu innych dań
  • 2-3 duże cebule
  • kefir / maślanka / zsiadłe mleko
Boczek umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć na dużą patelnię. Włączyć ognień - niska moc palnika. Co jakiś czas mieszać, mięso puści soki, stanie się szare. Kiedy woda odparuje - po około 30 min., rozpocznie się proces bardzo powolnego smażenia. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć na najmniejszej mocy palnika przez około 40 min., często mieszając. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, kontynuować mieszanie do wytopienia się większości tłuszczu i zarumienienia mięsa. Może to potrwać nawet kolejną godzinę.
Po tym czasie, kiedy skwarki są już prawie gotowe dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na średniej mocy palnika do lekkiego zezłocenia. Pod koniec posolić (1 lub 2 szczypty). 
W międzyczasie ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać koperek. Przemieszać łyżką, aby ziemniaki się lekko rozpadły (nie tłuc!).  Podawać ze skwarkami i cebulą oraz zsiadłym mlekiem / kefirem / maślanką.
*smalec ze skwarkami i cebulą można przechowywać w chłodnym miejscu, umieszczony w czystym słoiczku, najlepiej kamionkowym. 
 

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)