Polski, tradycyjny i łatwy do przygotowania jeden z najlepszych
obiadów na lato. Młode ziemniaki, mnóstwo świeżego koperku i dobrze
wysmażone skwarki z cebulą. Do tego szklanka zsiadłego mleka lub kefiru i
nic więcej nie potrzeba :) Baaardzo, bardzo polecam!
Składniki:
- 10 młodych, polskich ziemniaków np. denar
- pęczek koperku
- duży kawałek boczku wieprzowego surowego - albo większy :D (najlepiej jak najbardziej "mięsny"). Zazwyczaj kupuje więcej boczku, który później pod postacią smalcu ze skwarkami przechowuje w lodówce i wykorzystuje do wielu innych dań
- 2-3 duże cebule
- kefir / maślanka / zsiadłe mleko
Boczek umyć, osuszyć. Pokroić w
kostkę. Przełożyć na dużą patelnię. Włączyć ognień - niska moc palnika.
Co jakiś czas mieszać, mięso puści soki, stanie się szare. Kiedy woda
odparuje - po około 30 min., rozpocznie się proces bardzo powolnego
smażenia. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć na najmniejszej mocy
palnika przez około 40 min., często mieszając. Po tym czasie zdjąć
pokrywkę, kontynuować mieszanie do wytopienia się większości tłuszczu i
zarumienienia mięsa. Może to potrwać nawet kolejną godzinę.
Po tym czasie, kiedy skwarki są już prawie gotowe dodać pokrojoną w
kostkę cebulę. Smażyć na średniej
mocy palnika do lekkiego zezłocenia. Pod koniec posolić (1 lub 2
szczypty).
W międzyczasie ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać koperek. Przemieszać łyżką, aby ziemniaki się lekko rozpadły (nie tłuc!). Podawać ze skwarkami i cebulą oraz zsiadłym mlekiem / kefirem / maślanką.
*smalec ze skwarkami i cebulą można przechowywać w chłodnym miejscu, umieszczony w czystym słoiczku, najlepiej kamionkowym.
Uwielbiam taki obiad :)
OdpowiedzUsuńDOBROTA
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa i wakacji. Czasami w prostocie siła :-D
OdpowiedzUsuńJadło się za dzieciaka😊 co prawda kefir itp nie przeszedł mi nigdy przez gardło ale zamiast tego zawsze wjeżdżało zimne mleko lub kasza jęczmienia na mleku😆
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja niedługo robię powtórkę. Obiad najlepszy na lato :)
Usuń