Menu górne

Naleśniki z Karmelizowanymi Jabłkami i Waniliowymi Lodami


Delikatne, mięciutkie, rozpływające się w ustach naleśniki ze słodziutkimi karmelizowanymi jabłkami, cynamonową posypką i waniliowymi lodami... 

uwielbiam takie śniadania :) 


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody niegazowanej
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • Olej lniany / słonecznikowy do smażenia

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić ciasto na co najmniej 1 godz. Lekko zamieszać łyżką i smażyć na średniej mocy palnika i minimalnej ilości oleju przez około 40 sekund z każdej strony.

Składniki na nadzienie:
  • 10 twardych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 duża łyżka karmelu
  • lody waniliowe
  • cynamon
  • cukier puder
  • sok z 1/2 cytryny
Do garnka wlać sok wyciśnięty z cytryny. Obrać i pokroić jabłka w małą kostkę – od razu przekładać do garnka, aby nie ściemniały. Dodać 4 łyżki cukru, zamieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę, aż na dnie pojawi się spora ilość soku jabłkowego. Następnie odcedzić jabłka. Powstały sok odłożyć – będzie potrzebny. Jabłka przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na największej mocy palnika – około 5-7 min. Odłożyć. Sok z jabłek przelać do garnka / na głęboka patelnię i zagotować z dodatkową łyżką cukru – powstanie gęsty, złoty syrop. Wtedy natychmiast dodać jabłka, karmel i dobrze wymieszać. Podsmażyć jeszcze około 5 min. 
Gotowe nadzienie nakładać na naleśniki (1 naleśnik około 2 łyżki nadzienia), składać w trójkąty. Przed podaniem lekko podsmażyć/ogrzać na suchej patelni, następnie oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i duuuużą gałką lodów :)

4 komentarze:

  1. Najsmaczniejsze naleśniki jakie jedłam. Rodzinka zaraz po kolacji ustaliła za moimi plecami że jutro na śniadanie musi być powtórka. Nasze były z jabłkami i jogurtem.

    OdpowiedzUsuń
  2. W niedziele znów zrobię. Pyszne połączenie jabłek i lodów :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takie dni mam ochotę wziąć wolne w pracy i po prostu cały dzień smażyć takie nalesniki. Ciasto jest boskie, jabłka marzenie - robiłam z Pani przepisu. Ponieważ jest rano to zjedliśmy z bitą śmietaną. Przyjęłam juz od rodziny zamówienia na jutro. Się wpakowałam :D

    OdpowiedzUsuń