Odkąd upiekłam i spróbowałam doskonałego, idealnego, najlepszego
Czekoladowego Ciasta (przepis) nie mogę przestać o nim myśleć.... Zaczęłam się
zastanawiać nad jego jaśniejszą wersją, czyli bez dodatku większości „ciemnych składników”.
Jeśli
kiedykolwiek zastanawialiście się nad upieczeniem białego brownie – przestańcie!!! i
upieczcie właśnie to ciasto.
Wyszło perfekcyjnie, jest bardzo wilgotne za
sprawą musu z jabłek i kokosa (co ciekawe w ogóle ich nie czuć), delikatne, rozpływające
się w ustach niczym puch, mięciutkie, aromatyczne za sprawą białej czekolady, w
smaku troszkę jak mleczko skondensowane.
Bardzo polecam.
White Dream Cake to także mój autorski przepis. Znów brak mi
słów aby opisać jakie jest wyjątkowe. Mogłabym tak bez końca je zachwalać, a i
tak nie powiedziałabym wszystkiego co najbardziej pozytywne na jego temat.
Czuje, że nie raz wykorzystam również ten przepis w nieco innej wersji.
Składniki na najlepsze
białe wilgotne ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 100 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- niepełna ½ szklanki oleju
- 1 łyżka mleka
- 50 g białej czekolady
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka skondensowanego lub 1 łyżka melasy
- puree z łyżki cytryny i 3 obranych jabłek
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- garść rodzynek (niekoniecznie)
- 1 łyżka kaszy manny
Utrzeć masło i cukier na białą puszystą masę. Nie
przerywając miksowania dolewać powoli oleju, a następnie wsypać proszek do pieczenia,
sodę, sól. Dodawać powoli, stopniowo po
jednym jajku (aby masa się nie zważyła). Dalej miksując dodać miód, mleczko skondensowane lub melasę i
lekko przestudzoną, rozpuszczoną w łyżce mleka białą czekoladę (można w mikrofali).
Kiedy składniki się połączą dodawać powoli, na zmianę przesianą mąkę i jogurt.
Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Do masy dodać mus
jabłkowy, wiórki kokosowe, ewentualnie odrobinę rodzynek i wymieszać za pomocą szpatułki tylko do połączenia
lub bardzo krótko i delikatnie, na najmniejszych obrotach zmiksować (ryzyko zakalca). Tortownice, 26 cm, lekko wysmarować olejem, oprószyć kaszą
manną, przełożyć białą masę. Piec w 180* przez 55 min. Przestudzone posypać
cukrem pudrem. Podawać dobrze wystudzone. Najlepsze następnego dnia :)
A czy można użyć zwykle mleko
OdpowiedzUsuńTak
Usuń