Karmelowe orzeszki to pyszna, chrupiąca, słodka przekąska. Świetnie sprawdzają się także jako dodatki do ciast, deserów, jako dekoracje czy nawet spody pod serniki!
Bardzo smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu.
Bardzo smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki karmelu
- 3 łyżki wody
Płaskie naczynie wyłożyć papierem do pieczenia.
Orzeszki
uprażyć na suchej patelni do lekkiego zezłocenia. Pracować szybko. Dodać
karmel, wodę i cukier. Energicznie mieszać aż do momentu wyparowania wody.
Karmel powinien oblepiać orzeszki. Natychmiast zdjąć z ognia (przypalony karmel
będzie gorzki) i rozłożyć na papierze do pieczenia. Poczekać aż orzeszki
przestygną. Rozdrobnić je rekami. Przechowywać w słoiczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)