Menu górne

Devolay z Serem i Kurkami


Soczysty filet z kurczaka z młodymi kurkami i żółtym serem w środku, otoczony chrupiącą panierką, podany z młodymi ziemniakami, koperkiem i jeszcze większą ilością rozpływających się w ustach smażonych na maśle Kurkek. no i niezastąpiona mizeria. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Obiad doskonały, a wydawać by się mogło że całkiem zwyczajny.. 
Filety dodatkowo obtaczałam w mące - są zdecydowanie bardziej soczyste, ziemniaki ugotowałam w wodzie z mlekiem, ale to dodatek świeżych kurek stawia to danie w zupełnie nowym świetle. 
Kurki to chyba jedne z moich ulubionych grzybów, delikatne, maślane, a na dodatek pięknie wyglądają.. nie potrzeba im wiele, same w sobie są przepyszne. Bardzo, bardzo polecam!


Składniki na filety z kurczaka z serem w środku:
  • Pierś z kurczaka
  • Kurki
  • ser żółty w plasterkach (gouda, morski, edamski, tylżycki)
  •  mleko
  • jajka
  • bułka tarta 
  • sól
  • olej do smażenie
Składniki na kurki smażone na maśle:
  • Kurki
  • masło osełkowe
 Składniki na mizerię:
  • 2 jogurty naturalne 
  • 2 duże ogórki zielone
  • sól
  • ewentualnie pieprz, koperek
+ ziemniaki, koperek, woda, 1 szklanka mleka

Kurki umyć i pokroić - duże grzyby na ćwiartki, małe można zostawić w całości. Na patelni rozgrzać odrobinę masła osełkowego. Usmażyć kurki do odparowania wody i lekkiego zarumienienia grzybków. Podzielić na dwie części - jedną do nadziania filetów, drugą do polania z masłem na ziemniaki.

 Filety z kurczaka podzielić na plastry i lekko utłuc na duże kotlety. Po jednej stronie ułożyć plasterek sera żółtego i kilka usmażonych kurek, przykryć drugą stroną. Obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanym jajku z odrobiną mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierze do pieczenia.
Mizeria: ogórki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na średnich oczkach, dodać do jogurtów. Przyprawić do smaku i odstawić na 30 min. do lodówki. 

Ziemniaki obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szklanki mleka. Do odcedzonych dodać koperek i dobrze wstrząsnąć garnkiem.


6 komentarzy:

  1. mniam, szczególnie z dodatkiem mizerii w filiżance.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. Zrobię latem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z pieczarkami bo nie mam kurek. Super. Nigdy wcześniej nie obtaczalam w mące piersi i faktycznie są lepsze, soczyste. Chyba wpływ na to ma też mleko tak? Bardzo smaczne. Musze zrobić z tymi kurkami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogłabym to jeść codziennie :) !!!!! Rewelacja

    OdpowiedzUsuń