Menu górne

Migdałowy Jabłecznik z Konfiturą Różaną i Bitą Śmietaną


Zapraszam po mój najnowszy przepis na wspaniałe migdałowe ciasto z konfiturą różaną, jabłkami i bitą śmietaną. Smakuje niepowtarzalnie, wyjątkowo, po prostu pysznie. Na stole prezentuje się bardzo ciekawie i efektownie przez przygotowanie go na wzór "kopca". Ciasto jest aromatyczne, wilgotne, lekkie i delikatne. Słodka konfitura dodaje mu uroku, a słodko-kwaśne jabłka charakteru. Aksamitna bita śmietana przykryta migdałowym ciastem na wzór kopuły to moja "jabłuszko wisienka na torcie". Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni :) Baardzo, baaardzo polecam!



Składniki na Lekkie Ciasto Migdałowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki migdałów
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 70 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli 
  • szczypta cukru migdałowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Jeśli jeszcze nie macie w swojej spiżarni takiej konfitury, można zastąpić kupną marmoladą różaną, zmieszaną z niewielką ilością przegotowanej wody i wody różanej - ale i tak smak będzie nieco inny ;) 

Migdały podgrzać w mikrofali - około 40-50 s. Powinny być gorące. Przestudzić. Następnie zblendować. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z migdałami. W misie miksera ubić jajka z cukrem na puszystą, gęsta masę. Strużką dodać olej, cały czas ubijając masę. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać całość łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy z odpinanymi bokami (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki lekko posmarować olejem. Przełożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 min. do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Po tym czasie, przy użyciu łyżki wydrążyć środek ciasta pozostawiając 1,5-2cm od brzegów i dołu (na oko ;) Wydrążone ciasto przełożyć do miski i pokruszyć opuszkami palców. 
Ciasto w formie posmarować różaną konfiturą. Odstawić na 30-40 min. Po części konfitura ładnie wsiąknie w ciasto.

Składniki na Warstwę Jabłkową:
  • 6-7 jabłek (gloster, kortland)
  • 20- 30 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 2/3 szklanki wody  + odrobina do zalania żelatyny
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w małą kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godz. W oddzielnym naczyniu umieścić żelatynę, zalać wodą tylko do przykrycia, wymieszać i odstawić na 10 min.
Jabłka włożyć do garnka z nieprzywierającym dnem. Dodać  1/2 szklanki wody. Zagotować, ale nie rozgotować. W pozostałej wodzie rozpuścić budyń. Kiedy jabłka będą prawie miękkie - dodać rozprowadzony w wodzie budyń. Zamieszać. Masa powinna być gęstawa. 
Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku (ale masa nie powinna być bardzo słodka, raczej słodko-kwaśna). Zdjąć z ognia i natychmiast dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasto posmarowane konfiturą różaną. Jabłka powinny wypełniać całe wnętrze ciasta.

Pozostawić do całkowitego wystudzenia masy, a następnie schłodzić przez min. 1 godzinę.

Składniki na Krem i wykończenie ciasta:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
Zimną śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Krem powinien być słodki. Przełożyć śmietankę - tworząc kopułę - na schłodzone ciasto posmarowane konfiturą różaną i wyłożone masą jabłkową. Posypać odłożonym wcześniej ciastem. Można je leciutko dociskać do kremu. 

Ciasto schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej wstawić do lodówki na całą noc (szczelnie owinięte lub w pudełku).



  Podobne przepisy:

Jabłkowa Kostka z Bitą Śmietaną i Bezą

Apple Pie z Bitą Śmietaną i Mleczkiem Kokosowym

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/apple-pie-z-bita-smietana-i-kokosowym.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/szarlotka-z-bita-smietana.html

http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/szarlotka-pod-chmurkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/delikatne-ciasto-makowe-z-czekoladowym.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/ciasto-kokosowe-z-jabkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/szarlotka-zimowa-z-kasza-manna.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/szarlotka-tatrzanska.html

White Dream Cake 
Białe Ciasto ze Snów - White Dream Cake

Drożdżowa Strucla z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2017/11/drozdzowa-strucla-z-jabkami-i.html

Szarlotka Domowa - Tradycyjna, jak u Babci
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/szarlotka-domowa-tradycyjna-jak-u-babci.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/sernikolotka-szarlotko-sernik.html

5 komentarzy:

  1. wspaniałe ciasto! pięknie się prezentuje :D zapisuję do koniecznego wypróbowania, tylko najpierw poszukam różanej konfitury :)
    tymczasem zapraszam gorąco do dołączenia przepisu do orzechowej akcji na durszlak.pl ♥ ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Znów Pani kusi :) ciasto niespotykane :) gratuluję pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne to za mało powiedziane. To ciasto jest najlepsze, bije według mnie na głowę szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite ciasto, jest Pani cudowna :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)