Menu górne

Sernikolotka (Szarlotko-Sernik)


Szarlotka? Sernik? A jakby to połączyć? Ale zaraz zaraz.. do jabłek pasuje budyń, do sernika chrupiąca beza... hmmm.. :) Jak szaleć to szaleć. Tak oto powstał Sernik z Jabłkami i Bezą.
Domowa warstwa jabłkowa otulona najlepszym półkruchym ciastem, delikatna masa serowa, domowy budyń i chrupiąca kokosowa beza.





Składniki na Kruche Ciasto z Jabłkami:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z bardzo zimnym masłem na sypki proszek. Dodać cukier i sól. Wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformowaną kulę zawinąć folią spożywczą i schłodzić przez min. 30 min. Tortownicę (26 cm) Wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wstawić do zamrażarki. Lekko podsypując mąką (tylko odrobina!) - rozwałkować drugą część ciasta na placek o średnicy formy do pieczenia. Przełożyć do tortownicy, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez min. 1 godz.
Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Zetrzeć równomiernie wyjęte z zamrażarki pozostałe ciasto. Wyłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 50-55 min. w 175*. Gdyby wierzch za bardzo się zarumieniał - przykryć od góry papierem do pieczenia. Wystudzić.

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1/2 budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/2 szklanki mleka
Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać twaróg i rozprowadzony w mleku budyń. Połączyć składniki. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć na ciasto.

Składniki na Bezę:
  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksować, aż kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i śnieżnobiała. Dodać proszek budyniowy. Zmiksować. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia formując nieco mniejszy kształt niż średnica formy, w której pieczemy sernik (urośnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 130*, włączyć termoobieg i suszyć bezę przez 1,5 godz. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100* i suszyć przez kolejne 30 min.
Wystudzoną bezę przełożyć na upieczone, zimne ciasto - można ją przykleić za pomocą odrobiny bitej śmietany lub dżemu lub domowego budyniu (np. jak z tego przepisu, ze zmniejszoną ilością składników - klik)


Podobne Przepisy: 

Apple Pie z Bitą Śmietaną i Mleczkiem Kokosowym

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/apple-pie-z-bita-smietana-i-kokosowym.html

Szarlotka z Bitą Śmietaną

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/szarlotka-z-bita-smietana.html



Szarlotka pod Chmurkami

 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/szarlotka-pod-chmurkami.html



Delikatne Ciasto Makowe z Czekoladowym Ganache pod Bezową Pierzynką
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/delikatne-ciasto-makowe-z-czekoladowym.html



Ciasto Kokosowe z Jabłkami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/ciasto-kokosowe-z-jabkami.html


Szarlotka Zimowa - z Kaszą Manną

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/szarlotka-zimowa-z-kasza-manna.html


Szarlotka Tatrzańska
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/szarlotka-tatrzanska.html


White Dream Cake 
Białe Ciasto ze Snów - White Dream Cake

Drożdżowa Strucla z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2017/11/drozdzowa-strucla-z-jabkami-i.html


Szarlotka Domowa - Tradycyjna, jak u Babci
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/szarlotka-domowa-tradycyjna-jak-u-babci.html

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)