Szarlotka? Sernik? A jakby to połączyć? Ale zaraz zaraz.. do jabłek pasuje budyń, do sernika chrupiąca beza... hmmm.. :) Jak szaleć to szaleć. Tak oto powstał Sernik z Jabłkami i Bezą.
Domowa warstwa jabłkowa otulona najlepszym półkruchym ciastem, delikatna masa serowa, domowy budyń i chrupiąca kokosowa beza.
Składniki na Kruche Ciasto z Jabłkami:
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 słoik prażonych jabłek (tutaj przepis)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z bardzo zimnym masłem
na sypki proszek. Dodać cukier i sól. Wymieszać. Dodać żółtka i szybko
zagnieść kruche ciasto. Uformowaną kulę zawinąć folią spożywczą i
schłodzić przez min. 30 min. Tortownicę (26 cm) Wysmarować masłem i
oprószyć mąką. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wstawić do zamrażarki. Lekko podsypując mąką (tylko
odrobina!) - rozwałkować drugą część ciasta na placek o średnicy formy do pieczenia. Przełożyć do tortownicy, lekko
docisnąć. Schłodzić w lodówce przez min. 1 godz.
Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Zetrzeć równomiernie wyjęte z zamrażarki pozostałe ciasto. Wyłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 50-55 min. w 175*. Gdyby wierzch za bardzo się zarumieniał - przykryć od góry papierem do pieczenia. Wystudzić.
- 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 białka
- 1/2 budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/2 szklanki mleka
Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać twaróg i rozprowadzony w mleku budyń. Połączyć składniki. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć na ciasto.
Składniki na Bezę:
- 1/2 szklanki białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksować, aż kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i śnieżnobiała. Dodać proszek budyniowy. Zmiksować. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia formując nieco mniejszy kształt niż średnica formy, w której pieczemy sernik (urośnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 130*, włączyć termoobieg i suszyć bezę przez 1,5 godz. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100* i suszyć przez kolejne 30 min.
Wystudzoną bezę przełożyć na upieczone, zimne ciasto - można ją przykleić za pomocą odrobiny bitej śmietany lub dżemu lub domowego budyniu (np. jak z tego przepisu, ze zmniejszoną ilością składników - klik)
Podobne Przepisy:
Apple Pie z Bitą Śmietaną i Mleczkiem Kokosowym
Szarlotka z Bitą Śmietaną
Szarlotka pod Chmurkami
Delikatne Ciasto Makowe z Czekoladowym Ganache pod Bezową Pierzynką
Ciasto Kokosowe z Jabłkami
Szarlotka Zimowa - z Kaszą Manną
Szarlotka Tatrzańska
Wspaniałe ciasto :) Wygląda na sycące :)
OdpowiedzUsuń