Menu górne

Ciasto Kokosowe z Jabłkami


Wilgotne, ale puszyste, delikatne Ciasto Kokosowe z Jabłkami, 
oblane pysznym mleczno-kokosowym lukrem.
 Rozpływa się w ustach... doskonale smakuje i pięknie wygląda przez odpowiednie nacięcie jabłek. 
To właśnie dzięki niemu wygrałam w konkursie "Jesienne Wypieki". 
Bardzo polecam!

 
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 ml mleka kokosowego (odlać 1/2 szklanki)
  • 100 ml mleka skondensowanego słodzonego (odlać 1/2 szklanki)
  • 4 jabłka
  • sok z 1 cytryny + 1  szklanka wody 
+ 1/3 szklanki cukru pudru, wiórki kokosowe do posypania


Jabłka obrać i pokroić na grube plastry wzdłuż ogryzka. Wypukłą stronę kawałków jabłka - ponacinać ostrym nożem do 3/4 głębokości. Każdy kawałe dobrze zanurzyć w wodzie z cytryną.

Masło z cukrem utrzeć na biały puch. Stpniowo, dodawać po jednym jajku. Następnie na najniższych obrotach miksera, powoli dodawać pszesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wiórki kokosowe na zmianę z mlekiem kokosowym i skondensowanym (odlać z puszek po 1/2 szklanki - zostaną wykorzystane po upieczeniu ciasta). Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i poukładać odsączone jabłka (stroną wypukłą ku górze). Piec ciasto w 175* przez 50 min. Wyjąć i odczekać 5 min. Po tym czasie ponakłuwać ciasto patyczkiem i posmarować całym odlanym mlekiem skondensowanym. Poczekać, aż mleko wsiąknie, ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Odlane mleko kokosowe zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania gęstawej, błyszczącej polewy. Posmarować nią ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

9 komentarzy:

  1. Jakie ma być mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone?

    OdpowiedzUsuń
  2. A można użyć innych owoców? Jakie pasowałyby zamiast jabłek? Ostatnio piekłam szarlotkę z Pani bloga... dwa razy pod rząd bo szybko znika z blaszki :) i teraz czas na inny owoc

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że można. Powinno wyjść również smaczne z bananami, a w sezonie z malinami. Chyba te owoce najlepiej będą komponować się z kokosową nutą :)

    Ps.: Cieszę się, że szarlotka smakowała <3

    OdpowiedzUsuń
  4. W smaku mleczno-kokosowo-puchate, dobrze wilgotne. Jabłka piękne, polewa kokosowa pyszna. Najlepsze ciasto ucierane jakie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy chodzi o takie mleko skondensowane w puszce? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy na zwykłym mleku uda się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić mleko skondensowane - kokosowym. Ale kokosowego nie można pominąć. To esencja ciasta :D

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)