Wilgotne, ale puszyste, delikatne Ciasto Kokosowe z Jabłkami,
oblane pysznym mleczno-kokosowym lukrem.
Rozpływa się w ustach... doskonale smakuje i pięknie wygląda przez odpowiednie nacięcie jabłek.
To właśnie dzięki niemu wygrałam w konkursie "Jesienne Wypieki".
Bardzo polecam!
oblane pysznym mleczno-kokosowym lukrem.
Rozpływa się w ustach... doskonale smakuje i pięknie wygląda przez odpowiednie nacięcie jabłek.
To właśnie dzięki niemu wygrałam w konkursie "Jesienne Wypieki".
Bardzo polecam!
- 400 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 ml mleka kokosowego (odlać 1/2 szklanki)
- 100 ml mleka skondensowanego słodzonego (odlać 1/2 szklanki)
- 4 jabłka
- sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody
Jabłka obrać i pokroić na grube plastry wzdłuż ogryzka. Wypukłą stronę kawałków jabłka - ponacinać ostrym nożem do 3/4 głębokości. Każdy kawałe dobrze zanurzyć w wodzie z cytryną.
Masło z cukrem utrzeć na biały puch. Stpniowo, dodawać po jednym jajku. Następnie na najniższych obrotach miksera, powoli dodawać pszesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wiórki kokosowe na zmianę z mlekiem kokosowym i skondensowanym (odlać z puszek po 1/2 szklanki - zostaną wykorzystane po upieczeniu ciasta). Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i poukładać odsączone jabłka (stroną wypukłą ku górze). Piec ciasto w 175* przez 50 min. Wyjąć i odczekać 5 min. Po tym czasie ponakłuwać ciasto patyczkiem i posmarować całym odlanym mlekiem skondensowanym. Poczekać, aż mleko wsiąknie, ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Odlane mleko kokosowe zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania gęstawej, błyszczącej polewy. Posmarować nią ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Jakie ma być mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone?
OdpowiedzUsuńSłodzone. Pozdrawiam!
UsuńA można użyć innych owoców? Jakie pasowałyby zamiast jabłek? Ostatnio piekłam szarlotkę z Pani bloga... dwa razy pod rząd bo szybko znika z blaszki :) i teraz czas na inny owoc
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Powinno wyjść również smaczne z bananami, a w sezonie z malinami. Chyba te owoce najlepiej będą komponować się z kokosową nutą :)
OdpowiedzUsuńPs.: Cieszę się, że szarlotka smakowała <3
W smaku mleczno-kokosowo-puchate, dobrze wilgotne. Jabłka piękne, polewa kokosowa pyszna. Najlepsze ciasto ucierane jakie jadlam
OdpowiedzUsuńCzy chodzi o takie mleko skondensowane w puszce? :)
OdpowiedzUsuńTak :) np. gostyńskie, skondensowane słodzone
UsuńA czy na zwykłym mleku uda się
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić mleko skondensowane - kokosowym. Ale kokosowego nie można pominąć. To esencja ciasta :D
Usuń