Menu górne

Najlepsza Pizza na Cienkim i Chrupiącym Cieście



Dziś przepis na pizzę na idealnie cienkim, chrupiącym z zewnątrz, delikatnym w środku cieście. 
Ciasto wyrabia się długo, ale z pewnością efekt końcowy wart jest tej pracy. 
Po pierwszych 5 minutach, wydawało mi się, że "ciasto jest już wyrobione", ale dopiero po kolejnych 10 min. - zobaczyłam, że byłam w błędzie. Z każdą kolejną minutą ciasto było bardziej pulchne, śnieżnobiałe, elastyczne, jednolite. Chociaż nadal etap wałkowania czy formowania placka ręką - wymaga sporej ilości pracy - pizza wychodzi idealna - najlepsza.
Od dziś nie należę do osób, które zostawiają brzegi ciasta na talerzu. Ciasto z tego przepisu jest wyjątkowo smaczne samo w sobie, to nie tylko spód do trzymania składników.
Uformowany placek polewamy od razu obłędnie smacznym pomidorowym sosem, który dzięki wstępnemu podsmażaniu nabiera zupełnie nowego, wyrazistego smaku. Sos nie wsiąknie i nie rozmoczy ciasta.  Później kładziemy składniki (rodowici włosi załamaliby się patrząc ile ich kładę, ale taką pizzę lubię - wy możecie położyć według swoich upodobań 
i to jest właśnie najlepsze w domowej pizzy!!!). 
Na koniec pozostaje tylko krótkie pieczenie w mega wysokiej temperaturze  :)
Jeśli chodzi o pizzę to chyba koniec z eksperymentowaniem i szukaniem dalej lepszego przepisu. Bardzo polecam!

Składniki na 3 duże pizze:
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 kg mąki pszennej typ 00 (do pizzy)
  • 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
  • 4-5 łyżek oliwy (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z solą. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki i 1 szklankę ciepłej wody - wymieszać. Do mąki dodać rozbełtane jajko, rozpuszczone drożdże, oliwę i większość ciepłej wody. Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło do rąk. Powinno być lśniące, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę. Można pomóc sobie mikserem z odpowiednimi końcówkami, ale pod koniec i tak należy zagniatać ciasto ręcznie przez 1-2 minuty. Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe, ciemne miejsce).
Po tym czasie ciasto zagnieść. Podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Można to także robić już bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę. Lekko porozciągać palcami. Posmarować sosem pomidorowym zostawiając kilka 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie nanieść ulubione składniki. 

*Pieczarki dobrze jest ścierać na tarce (na plasterki) - będą cienkie, szybko i idealnie upieką się na pizzy.

Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom. Po zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec pizzę przez około 6-10 min. Do zarumienienia brzegów i przypieczenia wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna grzałka.
Najlepszy sos na / do pizzy - jak z pizzeri:
  • 2 duże słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka oregano (polecam także świeże)
  • 1 łyżeczka tymianku (to samo :)
  • 4-5 ząbków czosnku
Koncentrat przełożyć na patelnię i podsmażyć co jakiś czas mieszając. Następnie dodać starty czosnek. Wymieszać i chwilę potrzymać na ogniu. Dodać zblendowane pomidory z puszki. Doprawić do smaku. Wymieszać i zagotować. Przełożyć sos do miski i pozostawić do wystudzenia.
Jest to gotowy sos d posmarowania ciasta na pizzę. Jeśli chcemy, aby stał się sosem do gotowej pizzy - wystarczy rozprowadzić go w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

8 komentarzy:

  1. Ciasto super. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za najlepszy przepis na ciasto do pizzy. Faktycznie jest jak z pizzerii ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza fantastyczna. Ciasto super

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój numer 1 jeśli chodzi o ciasto do pizzy

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka pizza nie moze niesmakowac. Najlepsza jaką robiłem do tej pory. Ciasto perfekcyjne

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Już wiem co zrobię na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Można użyć do pizzy mąki zwykłej pszennej zamiast 00?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)