
Dziś przepis na pizzę na idealnie cienkim, chrupiącym z zewnątrz, delikatnym w środku cieście.
Ciasto wyrabia się długo, ale z pewnością efekt końcowy wart jest tej
pracy.
Po pierwszych 5 minutach, wydawało mi się, że "ciasto jest już
wyrobione", ale dopiero po kolejnych 10 min. - zobaczyłam, że byłam w
błędzie. Z każdą kolejną minutą ciasto było bardziej pulchne,
śnieżnobiałe, elastyczne, jednolite. Chociaż nadal
etap wałkowania czy formowania placka ręką - wymaga sporej ilości pracy -
pizza wychodzi idealna - najlepsza.
Od
dziś nie należę do osób, które zostawiają brzegi ciasta na talerzu.
Ciasto z tego przepisu jest wyjątkowo smaczne samo w sobie, to nie tylko spód do
trzymania składników.
Uformowany placek polewamy od razu obłędnie smacznym pomidorowym sosem, który dzięki
wstępnemu podsmażaniu nabiera zupełnie nowego, wyrazistego smaku. Sos
nie wsiąknie i nie rozmoczy ciasta. Później kładziemy składniki (rodowici włosi załamaliby się
patrząc ile ich kładę, ale taką pizzę lubię - wy możecie położyć według
swoich upodobań
i to jest właśnie najlepsze w domowej pizzy!!!).
Na koniec pozostaje tylko krótkie pieczenie w mega wysokiej temperaturze :)
Jeśli chodzi o pizzę to chyba koniec z
eksperymentowaniem i szukaniem dalej lepszego przepisu. Bardzo polecam!
Składniki na 3 duże pizze:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 kg mąki pszennej typ 00 (do pizzy)
- 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
- 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
- 4-5 łyżek oliwy (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru

Po tym czasie ciasto zagnieść. Podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Można to także robić już bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę. Lekko porozciągać palcami. Posmarować sosem pomidorowym zostawiając kilka 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie nanieść ulubione składniki.
*Pieczarki dobrze jest ścierać na tarce (na plasterki) - będą cienkie, szybko i idealnie upieką się na pizzy.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom. Po zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec pizzę przez około 6-10 min. Do zarumienienia brzegów i przypieczenia wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna grzałka.
Najlepszy sos na / do pizzy - jak z pizzeri:
- 2 duże słoiczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka oregano (polecam także świeże)
- 1 łyżeczka tymianku (to samo :)
- 4-5 ząbków czosnku
Koncentrat przełożyć na patelnię i podsmażyć co jakiś czas mieszając. Następnie dodać starty czosnek. Wymieszać i chwilę potrzymać na ogniu. Dodać zblendowane pomidory z puszki. Doprawić do smaku. Wymieszać i zagotować. Przełożyć sos do miski i pozostawić do wystudzenia.
Jest to gotowy sos d posmarowania ciasta na pizzę. Jeśli chcemy, aby stał się sosem do gotowej pizzy - wystarczy rozprowadzić go w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
Sosy do Pizzy (klik):
Ciasto super. Polecam
OdpowiedzUsuńDzięki za najlepszy przepis na ciasto do pizzy. Faktycznie jest jak z pizzerii ;)
OdpowiedzUsuńPizza fantastyczna. Ciasto super
OdpowiedzUsuńMój numer 1 jeśli chodzi o ciasto do pizzy
OdpowiedzUsuńTaka pizza nie moze niesmakowac. Najlepsza jaką robiłem do tej pory. Ciasto perfekcyjne
OdpowiedzUsuńNajlepsza :)
OdpowiedzUsuńO tak! Już wiem co zrobię na kolację :D
OdpowiedzUsuńMożna użyć do pizzy mąki zwykłej pszennej zamiast 00?
OdpowiedzUsuń