Menu górne

Pizza Hawajska


Pizzę uwielbia chyba każdy. Dla mnie najlepsza jest taka na bardzo cienkim, chrupiącym cieście, które uniesie dużo składników i sporą ilość rozpływającego się sera. Za to mój brat preferuje grubsze ciasto... dlatego "kompromisem" wychodzi raczej średnie ;)
 Dziś przedstawiam przepis na moją ubogaconą Pizzę Hawajską - jedną z moich ulubionych. Słodki smak ananasa idealnie komponuje się z drobiową szynką i żółtym serem. Jednak nie wyszła by tak dobra, gdyby nie przepis na to doskonałe ciasto, które każdy może przygotować sam w domu. 
Bardzo polecam.


Składniki na Ciasto (2 duże pizze + 1 mała):
  •  1 kg mąki pszennej (najlepiej typ 405)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 600 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
Składniki na Pizze Hawajską:
  • ser żółty w kostce - ilość według uznania ;) np. gouda, morski, edamski, kozacki (min. 40% tłuszczu)
  • 1 puszka ananasa
  • szynka drobiowa w plasterkach
  • 1 duża cebula
  • żółte pomidorki koktajlowe
  • 2 średnie czerwone pomidory
  • oregano
  • przyprawa do pizzy
  • 400 ml przecieru pomidorowego 
  • 4 ząbki czosnku
  •  świeże lub suszone oregano
  • sól
  • sosy do pizzy np. czosnkowy, pomidorowy (przepisy tutaj)
Drożdże zalać połową ciepłej wody (nie gorącej!). Dodać cukier, dwie łyżki przesianej mąki i połączyć. Przykryć talerzem i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę. Dodać sól, resztę wody i rozczyn z drożdży. Zagniatać ciasto stopniowo dodając oliwy. Można pomóc sobie mikserem z hakami do drożdżowego. Wyrabianie powinno zająć około 10-15 minut. Ciasto musi być napowietrzone, elastyczne, jednolite, błyszczące i nie powinno lepić się do rąk.  Odstawić na 1 godz. i 30 minut do podwojenia objetości. 

W tym czasie można przygotować składniki.

Przecier pomidorowy doprawić solą, oregano i przeciśniętym czosnkiem. Szynkę pokroić w dużą kostkę. W plasterki pokroić średnie pomidory i cebulę, koktajlowe przepołowić. Ananasa pokroić w małe ćwiartki. Ser żółty zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Podzielić na dwie części. Kolejno układać bezpośrednio na dużym kawałku papieru do pieczenia. Ręką, delikatnie, ale energicznie formować kształt koła lub kwadratu (ewentualnie można pomóc sobie wałkiem do ciasta). Ciasto powinno być cienkie, pod wpływem temperatury urośnie. Boki pizzy powinny być grubsze. Pizze z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia. Przykryć lnianą czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować przecierem pomidorowym, posypać częścią sera żółtego i ułożyć pozostałe składniki. Wierzch posypać przyprawą do pizzy i oregano. Wstawić do nagrzanego do min. 250* piekarnika na około 10-15 minut. Tuż przed końcem pieczenia posypać serem żółtym i dopiec jeszcze przez 1 minutę. Podawać z sosami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz