Menu górne

Frużelina Malinowa - Owoce w Żelu


Kolejne przepyszne Owoce w Żelu :) 
Tym razem Frużelina Malinowa - idealna do gofrów, lodów, ciast czy deserów. 
Na zimę niezastąpiona ;)

Składniki:
  • 2 pudełeczka malin
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego / sok z cytryny

Maliny umyć, odsączyć i zasypać cukrem, dodać kwasek / sok z cytryny. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić. Żelatynę w szklance zalać wodą - trochę ponad jej objętość. Odstawić na 10 minut. Mąkę rozpuścić w łyżce wody. Sok malinowy zagotować, po czym dodać owoce. Dodać rozpuszczoną mąkę i szybko zamieszać. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5 sekund - nie doprowadzić do wrzenia. Maliny zagotować, zdjąć z ognia i dodać płynną żelatynę - dokładnie wymieszać i natychmiast napełniać wyparzone słoiczki. Odwrócić do góry dnem na godzinę. 

3 komentarze:

  1. Właśnie otworzyłam swój słoiczek. Magia i smak lata :) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna :) jem właśnie z gofrem. Magia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Długo szukałam przepisu na fruzelinę taka jak do gofrow. I jest! Bardzo dobra, lśni, perfekcyjna w konsystencji. Super :)

    OdpowiedzUsuń