

Jak smakuje upalne, gorące, skąpane w słońcu lato?
Dokładnie tak, jak to wyjątkowe ciasto.
Wracając z Grecko-Albańskich wakacji przywiozłam do domu sporo fig.
Z części zrobiłam dżemy, a resztę wykorzystałam do ciasta ucieranego. Jest delikatne, mięciutkie i puszyste oraz bardzo, bardzo wilgotne - miejsca w których są figi to wręcz słodziutka, rozpływająca się w ustach baklava. Pomyślałam, że do takiego ciasta rewelacyjnie sprawdzi się krem z jogurtu greckiego, a całości uroku dodadzą karmelizowane figi. Zakochałam się w tym cieście.
Jeśli jakimś cudem uda Wam się dopaść świeże figi w okazyjnej cenie - nie zastanawiajcie się i upieczcie sobie "lato" w duuużej formie o każdej porze roku ;)
Musicie tego spróbować ;)



Składniki na Ciasto Figowe:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 90 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 świeżych fig
- 1 łyżka kaszy manny / bułki tartej

Składniki na Karmelizowane Figi:
- 5-6 świeżych fig
- 2 łyżki cukru
Na patelni równomiernie wysypać połowę cukru. Ułożyć figi pokrojone w plastry. Podsmażyć, do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego skarmelizowania "spodu fig". Posypać pozostałym cukrem, przewrócić na drugą stronę i ponownie podsmażyć. Przełożyć na papier do pieczenia i przestudzić.
- 1 duży jogurt typu greckiego
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 łyżeczka żelatyny deserowej
- 3 łyżki soku z cytryny
Jogurt grecki wymieszać z połową cukru. Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać i odstawić na 10 min.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, gęstą masę. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżeczkę żelatyny deserowej.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5-6 sekund. Lekko ciepłą dodać do jogurtu greckiego i natychmiast wymieszać (a najlepiej wlać pod obroty miksera). Dodać sok z cytryny, masę jajeczną i ubitą śmietanę, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Gęstniejący krem fantazyjnie rozprowadzić na wieerzchu wystudzonego ciasta figowego. Udekorować karmelizowanymi figami.

Musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcia zrobiłam. Skusily mnie :) ciasto rewelacyjne, wyjątkowe połączenie smaków takie niecodzienne. Mąż i dzieci też zadowoleni a koleżanka błagał o przepis :)
OdpowiedzUsuńBył moim tortem na rocznicę ślubu, a że ślub odby ł się w Grecji, nie mogło być inaczej. Bardzo elegancki, smakowo przebił większość "moich ulubionych" wypieków. Pyszny.
OdpowiedzUsuńRobilam latem i bylo zachwalane przez wszystkich. Teraz zrobiłam podobnie tylko nie miałam świeżych fig więc wierzch posmarowałam dżemem figowym z Pani przepisu, reszta tak samo. Obie wersje super ale jak macie dostęp do świeżych fig to róbcie z nimi. Poezja
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo delikatne, idealnie pasuje do fig i tego kremu. Nic dodać nic ująć.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne :) udało mi się kupić świeże figi i jest. Obłednie smakuje. Moje smaki, nie za słodkie, krem przyjemny i lekki. Na pewno do powtórzenia
OdpowiedzUsuńCudne ciasto!!!
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto jakie zrobiłam. Polecam. Super blog :-)
OdpowiedzUsuńProste i przepyszne 🥰
OdpowiedzUsuń