Menu górne

Ciasto Budyniowe pod Śmietankową Kruszonką

Mam dla Was przepis na ucierane ciasto budyniowe z .... budyniem ;) Wspaniałe do herbaty, czy kawy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
  Delikatne, mięciutkie, o lekko piaskowej strukturze. 
Ślicznie pachnie budyniem waniliowym, który jest jednym z jego składników.
 To on nadaje ciastu tak cudowną konsystencję. Gwarantuję, że ta minimalna ilość pracy i poświęconego czasu jest niewspółmierna do jego fantastycznego smaku.
  Po rozprowadzeniu masy w keksówce urozmaiciłam ją o także o gotowy śmietankowy budyń. 
No bardziej budyniowo to już być nie może ;)
Nic więc dziwnego, że podczas pieczenia w domu unosi się tak piękny i słodki zapach.
 

Składniki na Śmietankową Kruszonkę:
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli (minimalna)
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, a kiedy jego kryształki się rozpuszczą - żółtko. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Owinąć je folią spożywczą i zamrozić.

Składniki na 1 keksówkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g proszku budyniowego śmietankowego / waniliowego bez cukru
  • 140 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka
  • 3 duże żółtka
  • 3 duże białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo:
+ odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy
+ 1 łyżeczka roztopionego masła do posmarowania kruszonki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Keksówkę lekko wysmarować masłem i opuszyć bułką tartą. 
Miękkie masło utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puszystą, śnieżnobiałą masę. Dodawać żółtka jedno po drugim, na zmianę ze śmietanką - za każdym razem dobrze łącząc składniki mikserem.  Dodać partiami przesiane mąki z budyniem i proszkiem do pieczenia - delikatnie, krótko zmiksować. Masa będzie bardzo gęsta. Natychmiast w drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać resztę cukru i ubijać, aż kryształki się rozpuszczą. Na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ubić do połączenia. Obie masy delikatnie połączyć przy użyciu szpatułki lub łyżki.Większość ciasta przełożyć do keksówki. Wyrównać. Po bokach (wzdłuż) wykładać małą łyżeczką budyń - blisko siebie. Wyłożyć na wierzch pozostałe ciasto i delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 45 min na funkcji góra-dół. Po tym czasie uchylić drzwiczki i zetrzeć na ciasto śmietankową kruszonkę. Po około 10 min. ponownie uchylić drzwiczki piekarnika i posmarować wierzch ciasta roztopionym masłem. Piec na funkcji - górna grzałka, przypiekanie - około 5-10 min. do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Polecam także:
 
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/kokosowe-drozdzowki-z-malinami-i_24.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)