Menu górne

Ciasto Waniliowo-Czekoladowe


Ciasto Marmurkowe, czyli połączenie dwóch smaków: waniliowego i czekoladowego w jednym, szybkim i łatwym wypieku. Przepis na to pyszne ciasto powstał przypadkiem. Mój brat miał ochotę na zwykłe, a raczej "najzwyklejsze" ciasto, a że zabrakło masła, nie mogło być mowy o cieście ucieranym. Powstało więc lekkie, błyskawiczne, bardzo puszyste i wilgotne ciasto na oleju. 
Od dziś jedno z ulubionych ciast mojego brata. Idealne do herbaty i kawy. Polecam ;)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy w proszku (bez cukru)
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • cukier puder 
  • olej do wysmarowania formy + bułka tarta
Żółtka i dwa białka ubić z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę. Powoli, dalej ubijając masę wlewać olej. Następnie dodać na zmianę mleko i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem. Krótko zmiksować. 1/3 masy przełożyć do osobnej miseczki i krótko zmiksować z przesianym kakao. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać resztę cukru i miksować, aż kryształki się rozpuszczą. 2/3 ubitych białek dodać do masy waniliowej, a resztę do czekoladowej. Delikatnie wymieszać łyżką. Prostokątną formę wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć połowę masy waniliowej, wyrównać. Wyłożyć równo masę kakaową i przykryć pozostałą masą waniliową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec 50-55 min. Wyjąć. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: