Domowy, łatwy i przyjemny w wykonaniu, pachnący, z chrupiącą skórką i puszystym, ale zwartym wnętrzem Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi. Tym razem dodałam ugotowane i odcedzone płatki - pozbawione "mączki". Dzięki temu chleb jest bardziej wilgotny i delikatny w smaku.
Pyszny.
Po wyjęciu z piekarnika trudno się oprzeć, aby nie ukroić chociaż kawałka.
Warto ulec.
Ciepły, sam, z masłem czy żółtym serem smakuje obłędnie.
Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na 1 bardzo długi bochenek chleba:
- 6 szklanek mąki pszennej typ 550
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 duża łyżka cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 40 g masła rozpuszczonego
- 3/4 szklanki płatków owsianych + 1 łyżka + woda
+ odrobina roztopionego masła
+ ziarna siemia lnianego / płatków owsianych itp., itd.
Drożdże, cukier i ciepłe mleko umieścić w miseczce i wymieszać. Na chwilkę odstawić i w tym czasie przesiać mąkę do dużej miski. Dodać sól, wlać ciepłą, przegotowaną wodę i dodać rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami około 10-15 min. Ja wyrabiałam ręcznie. Ciasto powinno być pulchne, jednolite, lśniące, elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Przykryć miskę talerzem lub lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objetości.
W międzyczasie, pod bieżącą wodą wypłukać płatki owsiane z "mączki". Odcedzić. Przełożyć do garnuszka, zalać do przykrycia wodą i gotować około 4-5 min., aż napęcznieją. Odcedzić na sitku lub gęstym durszlaku i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miseczki i wymieszać z 1 łyżką nie gotowanych płatków. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Dodać odcedzone (bez jakiejkolwiek wody) płatki owiane. Zagnieść ciasto. Powinno być jednolite, łatwo odchodzić od rąk. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i uformować bochenek. Przełożyć chleb na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić na 30 min. Po tym czasie lekko ponacinać chleb ostrym nożem na wierzchu. Posmarować rozpuszczonym masłem, ewentualnie posypać siemieniem lnianym lub łatkami owsianymi ("surowymi"). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230* i piec 14 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200* i piec chleb 20 min. do preferowanego zarumienienia.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Dodać odcedzone (bez jakiejkolwiek wody) płatki owiane. Zagnieść ciasto. Powinno być jednolite, łatwo odchodzić od rąk. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i uformować bochenek. Przełożyć chleb na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić na 30 min. Po tym czasie lekko ponacinać chleb ostrym nożem na wierzchu. Posmarować rozpuszczonym masłem, ewentualnie posypać siemieniem lnianym lub łatkami owsianymi ("surowymi"). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230* i piec 14 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200* i piec chleb 20 min. do preferowanego zarumienienia.
Nie przypuszczałam ze chleb tak łatwo się robi. Wyszedł bardzo dobry. Rzeczywiście ciepły z maselkiem smakuje rewelacyjnie. Będę pięć w weekendy. Super pomysł z tymi płatkami.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry, chleb jak dawniej :-) nie to co teraz z tych mrożonek
OdpowiedzUsuńJeszcze stygnie.. ten zapach rozkazał mi już podziękować za przepis :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń