Ciasto Mleczna Kanapka. Bardzo, bardzo, słodkie, sycące, ciężkie, mocno czekoladowe. Przypominające popularne botaniko-kanapki. Zwykle mleczny krem robi się wykorzystując masło.
W mojej wersji bazą jest bita śmietana z dodatkiem mleka w proszku. Według mnie smak jest identyczny jak w oryginalnej mlecznej kanapce. Nie mniej, ja preferuję raczej bitą śmietanę. Tym razem zrobiłam z nią jedną warstwę - druga z mlecznym kremem. Ale może wy zakochacie się w tym mlecznym smaku i wypełnicie nim całe ciasto ;)
Mnie on jakoś nie pasuje (zresztą tak samo jak krem w "Mlecznej Kanapce").
Więc żeby dla każdego było coś dobrego - moje ciasto wzbogaciłam także o warstwę karmelową.
W mojej wersji bazą jest bita śmietana z dodatkiem mleka w proszku. Według mnie smak jest identyczny jak w oryginalnej mlecznej kanapce. Nie mniej, ja preferuję raczej bitą śmietanę. Tym razem zrobiłam z nią jedną warstwę - druga z mlecznym kremem. Ale może wy zakochacie się w tym mlecznym smaku i wypełnicie nim całe ciasto ;)
Mnie on jakoś nie pasuje (zresztą tak samo jak krem w "Mlecznej Kanapce").
Więc żeby dla każdego było coś dobrego - moje ciasto wzbogaciłam także o warstwę karmelową.
Coś dla amatorów mlecznych, słodkich smaków i czekolady.
Może Wam zasmakuje :)
Może Wam zasmakuje :)
Składniki na Ciasto Kinder Mleczna Kanapka:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 100 g prawdziwego kakao
- 220 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
- 3 duże jajka
- 1 szklanka mleka
Prostokątną formę wyłożyć papierem do
pieczenia - dno i boki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć.
Do
miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do
rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji.
Przestudzić. W misie miksera umieścić cukry i roztopione
masło. Zmiksować. Następnie dodawać jajka – jedno po drugim i ubijać do
uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 5-7 min). Po tym
czasie na
przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu
zmiksować.
Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem
lub
delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę
do formy i wstawić do piekarnika na 40-45 min,
temperatura 175*. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie przekroić ciasto w poprzek na pół. Dół pozostawić w formie.
Składniki na Poncz Czekoladowy do nasączenia:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 łyżka kakao
Połamaną czekoladę zalać gorącym mlekiem i dodać kakao. Dobrze wymieszać
i wstawić do mikrofali - doprowadzić tylko do zawrzenia. Wyjąć,
wymieszać i lekko przestudzić. Przecięte w poprzek ciasto nasączyć
czekoladowym ponczem (nie powinien być za rzadki, ani zbyt gęsty - część
powinna wsiąknąć w ciasto, a reszta zgęstnieje tworząc polewę.
Krem Mleczny i warstwa Karmelowa:
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 350 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 200 g herbatników typu petitki
- 3/4 puszki masy kajmakowej
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodawać stopniowo mleko w proszku i mleko. Ubić. Na wystudzone i oblane ponczem ciasto wyłożyć krem mleczny, wyrównać i ułożyć pierwszą warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Masę kajmakową podgrzać na patelni lub w rondelku. Od zagotowania potrzymać na ogniu około 30 s. często mieszając. Lekko przestudzić. Gęstniejącym kajmakiem polać herbatniki, przykryć kolejną warstwą i natychmiast wstawić do lodówki lub zamrażarki na 30-40 min.
Krem Śmietankowy:
- 350 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Następnie dodać żelatynę i krótko ubić. Wyłożyć krem na schłodzone ciasto. Przykryć drugim czekoladowym spodem i oblać polewą czekoladową.
Składniki na Czekoladową Polewę:
- 3/4 szklanki mleka
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę. Dodać kakao, cukier
i czekoladę - energicznie wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji
gęstej śmietany. Posmarować wierzch ciasta polewą. Schłodzić przez min. 6 godz. w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)