Menu górne

Zakręcone Ciasto z Kremem Budyniowym i Truskawkami


Coś dla prawdziwych fanów ciast z kremem budyniowym :) Ciasto jest tak dobre, że aż trudno opisać to połączenie smaków. Delikatny biszkopt zwinięty w roladę i przełożony truskawkową galaretką, lekki krem budyniowy, jako nasza "wisienka na torcie" - świeże, polskie truskawki i płatki migdałów. Boskiee :)

Składniki na Roladę z Truskawkową Galaretką:
  • 5 dużych białek
  • szczypta soli
  • 5 dużych żółtek
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
  •  3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia typ 405)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 truskawkowa galaretka

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki wody.Wystudzić - ale nie pozwolić, aby stężała.
Przygotować dużą blaszkę 45 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, w razie potrzeby można go przykleić za pomocą odrobiny masła. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Później, kolejno po jednym żółtku. Masa powinna być bardzo gęsta i puszysta. Przesiać do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać bardzo, bardzo delikatnie i krótko, na najmniejszej mocy, mikserem  lub szpatułką. Chodzi o to , aby składniki się połączyły, ale masa nie opadła. Inaczej biszkopt się nie uda. Przełożyć masę ostrożnie do formy, wyrównać  wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na około 20-25 minut, do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. W tym czasie przygotować dużą lnianą czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na równej powierzchni i posypać lekko cukrem (1 łyżka). Biszkopt wyjąć i pracując szybko przewrócić na lnianą ściereczkę, tak aby papier do pieczenia znalazł się u góry. Delikatnie zdjąć papier, zwinąć biszkopt ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku, będzie krótsza, ale gruba. Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej położyć ją na kratce. Po tym czasie rozwinąć roladę, przełożyć na nią tężejącą galaretkę i zwinąć w roladę - można włożyć ją do keksówki, która utrzymywałaby jej strukturę dopóki galaretka całkowicie nie zesztywnieje. Schłodzić przez min. kilka godzin. Następnie pokroić roladę w plastry i wyłożyć nimi dno i boki tortownicy (koniecznie forma z odpinanymi brzegami). 

Składniki na Krem Budyniowy*:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru + 1/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny *
  • odrobina wody
*Krem można zastąpić gotowym Nadzieniem Waniliowym Lauretta Kandy - także bardzo smaczne :)
+ 500 - 600 g truskawek
+ Mirror Glazura Cukiernicza Kandy Lauretta

Mleko zagotować z 5 łyżkami cukru i 1/2 szklanki śmietanki. W międzyczasie żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i rozpuszczony w 1/4 szklanki mleka budyń w proszku. Zmiksować do połączenia. Do masy dolewać powoli - cały czas miksując - gorące mleko ze śmietanką. Ponownie przelać masę do garnuszka z nieprzywierającym dnem i zagotować na najmniejszej mocy palnika - cały czas energicznie mieszając. Gdy masa będzie bardzo gęsta, zdjąć z ognia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywcza, aby nie powstał kożuch i zostawić do całkowitego wystudzenia. 
Śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. Miksować aż masa będzie gładka, jednolita i gęsta. Spróbować i ewentualnie dosłodzić. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min., a następnie rozpuścić w mikrofali - 5 sekund (nie dopuścić do zagotowania - straci właściwości żelujące!). Kiedy będzie letnia dodać do masy kremowej pod obroty miksera. Dobrze połączyć całość. Odstawić na chwilkę do lodówki. 
Truskawki podzielić na dwie części - jedna na wyłożenie dna, druga na wierzch. 
Dno ciasta w formie wyłożyć pokrojonymi w plasterki / ćwiartki truskawkami. Następnie wyłożyć tężejący krem budyniowy, wyrównać. Wyłożyć na wierzch całe truskawki, można lekko docisnąć je do masy kremowej. Wstawić do lodówki do stężenia kremu, min. 7 godzin. Swoje ciasto posmarowałam glazurą cukierniczą i posypałam płatami migdałów.

*nie zmniejszajcie ilości żelatyny - truskawki mogą puścić sok, krem musi je dobrze utrzymać.



Spróbuj także:

Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/niebieskie-ciasto-na-roladzie-z.html

3 komentarze:

  1. Jakie piękne :) a krem bez masła? Musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kremów bardzo rzadko używam masła, właściwie nigdy ;) Są lżejsze, mniej kaloryczne, a przede wszystkim dużo smaczniejsze. Wyjątkiem jest Kostka Hiszpańska gdzie maślany krem jest wyjątkowo dobry i nie można w nim go zastąpić śmietanką, bo bezy przestałyby być tak kruchutkie :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Ciasto wygląda bardzo ładnie, efektownie wygląda na stole. Łatwo się kroi, krem się nie rozpływa chyba ze w ustach :) wszystko w nim lekkie i delikatne. Następnym razem zrobię w tej wersji z jagodami.

    OdpowiedzUsuń