Drożdżówki według mojego nowego przepisu.
Musicie je upiec :)
To będą chyba moje ulubione drożdżówki. I nie tylko przez dodatek pysznej masy twarogowej czy pięknych, soczystych borówek, a smaku i konsystencji samego ciasta.
Jest jak puch, delikatne, mięciutkie, wilgotne, pachnące..
Ten przepis to mój kulinarny eksperyment.
Do wypieków użyłam mąki pszennej chlebowej (ma dużo więcej białka).
Drożdżówki z water roux? A czemu by nie, skoro zapewnia świeżość i puszystość.
Wykorzystałam także dwa rodzaje tłuszczu w niedużych ilościach.
Musicie je upiec :)
To będą chyba moje ulubione drożdżówki. I nie tylko przez dodatek pysznej masy twarogowej czy pięknych, soczystych borówek, a smaku i konsystencji samego ciasta.
Jest jak puch, delikatne, mięciutkie, wilgotne, pachnące..
Ten przepis to mój kulinarny eksperyment.
Do wypieków użyłam mąki pszennej chlebowej (ma dużo więcej białka).
Drożdżówki z water roux? A czemu by nie, skoro zapewnia świeżość i puszystość.
Wykorzystałam także dwa rodzaje tłuszczu w niedużych ilościach.
Masa serowa, którą przygotowałam jest przepyszna, aksamitna, naturalna, delikatna w konsystencji i wyraźna w smaku.
Ideał.
Borówki czy jagody odnajdą się w tej bajce doskonale.



Ideał.
Borówki czy jagody odnajdą się w tej bajce doskonale.





- 5 szklanek mąki pszennej chlebowej
- 30 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka duże
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka (ewentualnie + 2 łyżki)
- 60 g masła
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- + Water Roux: 25 g mąki pszennej i 1/2 szklanki wody
Składniki na Masę Serową:
- 900 g sera białego (użyłam mlekpol, półtłusty)
- 2 żółtka
- 2 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 40 g budyniu waniliowego + 1/2 szklanki mleka

Przygotować ciasto.
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli pozostały cukier i cukier waniliowy. Miksować do rozpuszczenia się kryształków. Dodać resztę proszku budyniowego - zmiksować. Masę wmieszać delikatnie do masy serowej.
W rondelku umieścić składniki na water roux. Mieszając trzepaczką podgrzewać masę, aż lekko zgęstnieje (temp. koło 65*), konsystencją powinna przypominać gęstą śmietanę. Przestudzić.
Do miski wykruszyć drożdże, dodać
łyżkę cukru, 2/3 szklanki mleka i
łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. pod przykryciem. W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić
puszystą
masę. Do przesianej mąki dodać masę jajeczną, rozczyn z drożdży, przestudzone water roux i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z
odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli,
partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać
ciasto około 10-12 minut. Jeśli
wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne.
Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy
będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w
ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia
objętości.


W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrami.
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem.
Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 30-40 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką.
ale pyszności mniammm
OdpowiedzUsuńA co zrobic z prestudzonym water roux ?
OdpowiedzUsuńDodać do masy jajecznej razem z rozczynem, mąką i mlekiem
UsuńMogę użyć mrożonych borówek ? Kusi mnie ten przepis już od dawna. Na pewno są pyszne bo nie raz już robiłam słodkości z Pani bloga.
OdpowiedzUsuńMożesz. Ja użyłam mrozonych i wyszly genialnie
UsuńNajlepsze na swiecie. Tak delikatnego ciasta nigdy nie jadłam. Rewelacyjne !
OdpowiedzUsuńNajlepsiejsze :) tak dobrego ciasta w życiu nie jadłam puszyste, miękkie i wilgotne. Pół na pół użyłam jagód i borówek. Niebo w gębie
OdpowiedzUsuńChciałabym upewnić się czy u Pani 2/3 mleka to jest 150 ml a 3/4 to 180 ml będzie zawsze glubie się w przeliczeniu z tymi jednostkami
OdpowiedzUsuńCoś koło tego :) Cała szklanka ma 250 ml. Pozdrawiam
UsuńA ten water roux to dodać cały
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie :) Tak :)
UsuńProszę mnie uratować bo nie wiem czy mi teraz wyjdzie nie zwróciłam uwagi i kupiłam mąkę chlebowa ale żytnia czy to się uda mi czy już lepiej z tortowej
OdpowiedzUsuńmąka żytnia nie nadaje się, ciasto nie wyjdzie.
UsuńNiestety nie wyszło mi i wylądował ciasto w koszu zrobiłam z tej zbytniej chlebowej i mleko powinno być letnie ciepłe czy zimne bo ja dałam letnie ale ciasto katastrofa
OdpowiedzUsuńTak myślałam, mąka chlebowa żytnia nie nadaje się do takiego wypieku. Szkoda składników :( Proszę następnym razem spróbować zgodnie z przepisem i dać znać jak wyszło, a warto je przygotować :)
UsuńNie mogła nie spróbować zrobić ponownie tak wiele przepisów z Pani bloga wychodziło mi bardzo dobrze więc i ten przepisy musiałam zrobić raz jeszcze i wyszły bombowe rewelacyjne chyba nie mam takiego określenia aby to opisać trzeba po prostu zrobić i spróbować u mnie zagoszczą jeszcze nie raz pozdrawiam serdecznie 😉🍩
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że tym razem się udały :) Bardzo dziękuję za wiadomość! Też uwielbiam te drożdżówki i piekę baaardzo często :) Pozdrawiam! :)
UsuńWitam jak już wcześniej pisałam bułeczki pyszne robiłam wiele razy te ciasto jest wspaniałe ale z czym by można było jeszcze jr zrobić aby nie zepsuć chodzi mi o np. Marmolada powiodła dżem czy budyń i jakiś inny owoc śliwka jabłko czy czekolada na górze było by dobrze czy raczej nie wyrosło by serdenie dziękuję za jakikolwiek wskazówkę i radę pozdrawiam 😉
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z czym Pani ma ochotę. Dżem odradzam, raczej marmolada, gęsty, wystudzony budyń, nutella (ale lepiej jak będzie w środku bułeczek, a nie na wierzchu, ponieważ może się przypalić), prażone jabłka, truskawki, śliwki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie jutro zabiorę się za bułeczki z nutella i śliwkami bo akurat posiadam a czy suche drożdże można użyć bo o świeże teraz trochę
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie jutro zabiorę się za bułeczki z nutella i śliwkami bo akurat posiadam a czy suche drożdże można użyć bo o świeże teraz trochę trudno a to ciasto jest u mnie częstym. Gościem tak samo jak rogaliki z budyniem a od nie dawna bułeczki z serem tak wiele przepisów wykorzystała i jeszcze wiele sproboje jest tu tyle dobroci aż chce się gotować dla końcowego efektu 😉
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mrożonymi. Pycha
OdpowiedzUsuń