Menu górne

Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką


Mój numer 1 każdej jesieni! Cudowne, pięknie wyrośnięte, puszyste, delikatne, wilgotne Ciasto Drożdżowe z dodatkiem dyni. Piekłam je już miliony razy, jak tylko o nim pomyślę mam ochotę biec po dynię, drożdże i rodzynki ;) Dynia nie jest wyczuwalna, ale dzięki niej ciasto ma piękny pomarańczowy kolor i jest bardziej wilgotne - także na dłużej zachowa świeżość. Dodatek rodzynek i najlepszej na świecie waniliowej kruszonki sprawia, że nie sposób oprzeć się przed kolejnym kawałkiem i planowaniem "już" kolejnego wypieku. Sezonie na dynie - trwaj!


Składniki:
  •  80 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6,5 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki Basia extra wypiek)
  • 1 - 1,5 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 500 g rodzynek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
 Składniki na Waniliową Kruszonkę:
  • 70 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
  • 2 cukry waniliowe
Uwaga! Dzień wcześniej - rodzynki umieścić w durszlaku i przepłukać wrzącą wodą. Umieścić rodzynki w miseczce i dodać sok z cytryny, miód i 1/4 szklanki wody. Wymieszać i przykryć miseczkę talerzem. Odstawić  na całą noc. Rodzynki powinny wchłonąć cały płyn, gdyby tak się nie stało należny je odcedzić na durszlaku.


Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać  1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Z 3 jajek i 2 żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. Dodać puree z dyni w trzech turach, za każdym razem kontynuując wyrabianie ciasta.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia*. Można przykleić go za pomocą rozsmarowanej odrobiny masła - gdyby się zsuwał.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe z Dynią dobrze, ale krótko zagneść. Dodać rodzynki - połączyć skłądniki. Ciasto przełożyć do blaszki. Wyrównać - można pomóc sobie zwilżonymi wodą dłońmi.

Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 min. Po 30 minutach posmarować wierzch ciasta ciepłym mlekiem.
Przygotować kruszonkę. Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać cukry, zagnieść opuszkami palców tworząc kruszonkę. Posypać wyrośnięte ciasto. 
Do nagrzanego piekarnika - 175* - wstawić ciasto drożdżowe. Piec około 55-60 min.Wyjąć i natychmiast przykryć całe ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach.

* Forma w której pieczemy ciasta może wpłynąć na zakalec. Nie powinna być zbyt błyszcząca.
 

3 komentarze:

  1. Kocham jesien dzięki temu ciastu

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze drozdzowe jakie można zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Mieciuchne i wilgotne jak trzeba. Piękny dyniowy kolor.

    OdpowiedzUsuń