Menu górne

Jabłkowa Kostka z Bitą Śmietaną i Bezą






Uwielbiam różnego rodzaju kostki, więc na blogu nie mogło zabraknąć i wersji z jabłkami. 
Taka finezyjna szarlotka jest łatwa w przygotowaniu, bardzo elegancka, wielowarstwowa,
 a nie wymaga wiele pracy. 
Delikatne i lekkie ciasto z waniliowym nadzieniem jabłkowym na bazie słodko-kwaśnych, soczystych jabłek i waniliowego budyniu. 
Do tego chrupiące bezy, słodka bita śmietana
 i cała blaszka przepysznego, domowego ciasta tylko dla Was ;)
 



Dzień wcześniej można upiec bezy
Składniki na Kruche Waniliowe Bezy:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego (proszek, bez cukru)
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać cukier (łyżka po łyżce). Miksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać budyń waniliowy. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką / łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego wykładać bezy (w odstępach). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezy przez 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. Dobrze wysuszone bezy mogą lekko popękać z wierzchu, ale to tylko nadaje im uroku (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Być może czas suszenia waszych bez będzie krótszy / dłuższy). Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Składniki na Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 90 ml oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i bardzo gęsta. Kolejnym krokiem jest dodawanie żółtek - jedno po drugim, a następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się składników. Odstawić mikser. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!).
Dno prostokątnej formy z odpinanymi brzegami (35x25) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 30 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć i wystudzić. (Sam wierzch ciasta, tzw. "górkę" można ściąć i umieścić w osobnej miseczce. Po pokruszeniu można wykorzystać ją do dekoracji.) Ciasto podzielić na dwa płaty - grubszy spód i cieńszy wierzch. Spód pozostawić w formie z dopiętymi brzegami. 

Składniki do nasączenia:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki połączyć. Przed wyłożeniem nadzienia - lekko nasączyć ciasto.
Składniki na Nadzienie Jabłkowe i Bitą Śmietanę:
  • 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dużych jabłek (gloster, kortland, najlepiej słodko-kwaśne)
  • sok z 1/2 cytryny
  •  3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody
  • 1 szklanka wody
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z nieprzywierającym dnem i zasypać 3/4 szklanki cukru. Dolać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić na 1 godzinę.  Następnie dolać pół szklanki wody. Całość zagotować na małym ogniu. W międzyczasie żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia - odstawić na 5 min. 
Kiedy jabłka lekko zmiękną dolać rozprowadzone w 1/2 szklanki wody budynie waniliowe. Energicznie wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Zestawić z ognia i dodać rozpuszczoną w mikrofali napęczniałą żelatynę (rozpuszczamy 4-5 s., aby się nie zagotowała). Dobrze wymieszać masę. Odłożyć dwie łyżki masy do oddzielnego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia, a następnie schłodzić - posłuży do dekoracji.  Większość jeszcze gorącego nadzienia przełożyć na spód ciasta w formie. Wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć i wyłożyć resztę masy - wyrównać. Pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie owinąć formę folią spożywczą i schłodzić przez min. 6 godzin. Po tym czasie, śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać żelatynę deserową - połączyć. Połowę bitej śmietany wyłożyć na ciasto. Powciskać w nią beziki, przykryć pozostałą śmietanką - można wyrównać lub pozostawić w postaci uroczych kleksów. Udekorować schłodzonym i odłożonym wcześniej nadzieniem jabłkowym, można posypać pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przechowywać w chłodzie.





Podobne przepisy:

Agrestowa Kostka


https://natomamochote.blogspot.com/2018/07/agrestowa-kostka.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/porzeczkowa-kostka.html

Apple Pie z Bitą Śmietaną i Mleczkiem Kokosowym

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/apple-pie-z-bita-smietana-i-kokosowym.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/szarlotka-z-bita-smietana.html

 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/szarlotka-pod-chmurkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/delikatne-ciasto-makowe-z-czekoladowym.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/ciasto-kokosowe-z-jabkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/szarlotka-zimowa-z-kasza-manna.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/szarlotka-tatrzanska.html

White Dream Cake 
Białe Ciasto ze Snów - White Dream Cake

Drożdżowa Strucla z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2017/11/drozdzowa-strucla-z-jabkami-i.html


Szarlotka Domowa - Tradycyjna, jak u Babci
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/szarlotka-domowa-tradycyjna-jak-u-babci.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/sernikolotka-szarlotko-sernik.html

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)