Soczysty filet z kurczaka z młodymi kurkami i żółtym serem w środku, otoczony chrupiącą panierką, podany z młodymi ziemniakami, koperkiem i jeszcze większą ilością rozpływających się w ustach smażonych na maśle Kurkek. no i niezastąpiona mizeria. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Obiad doskonały, a wydawać by się mogło że całkiem zwyczajny..
Filety dodatkowo obtaczałam w mące - są zdecydowanie bardziej soczyste, ziemniaki ugotowałam w wodzie z mlekiem, ale to dodatek świeżych kurek stawia to danie w zupełnie nowym świetle.
Kurki to chyba jedne z moich ulubionych grzybów, delikatne, maślane, a na dodatek pięknie wyglądają.. nie potrzeba im wiele, same w sobie są przepyszne. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na filety z kurczaka z serem w środku:
- Pierś z kurczaka
- Kurki
- ser żółty w plasterkach (gouda, morski, edamski, tylżycki)
- mleko
- jajka
- bułka tarta
- sól
- olej do smażenie
Składniki na kurki smażone na maśle:
- Kurki
- masło osełkowe
- 2 jogurty naturalne
- 2 duże ogórki zielone
- sól
- ewentualnie pieprz, koperek
+ ziemniaki, koperek, woda, 1 szklanka mleka
Kurki umyć i pokroić - duże grzyby na ćwiartki, małe można zostawić w całości. Na patelni rozgrzać odrobinę masła osełkowego. Usmażyć kurki do odparowania wody i lekkiego zarumienienia grzybków. Podzielić na dwie części - jedną do nadziania filetów, drugą do polania z masłem na ziemniaki.
Filety z kurczaka podzielić na plastry i lekko utłuc na duże kotlety. Po
jednej stronie ułożyć plasterek sera żółtego i kilka usmażonych kurek,
przykryć drugą stroną. Obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanym jajku z
odrobiną mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na
papierze do pieczenia.
Mizeria: ogórki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na średnich oczkach, dodać do jogurtów. Przyprawić do smaku i odstawić na 30 min. do lodówki.
Ziemniaki obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szklanki mleka. Do odcedzonych dodać koperek i dobrze wstrząsnąć garnkiem.
mniam, szczególnie z dodatkiem mizerii w filiżance.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Zrobię latem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z pieczarkami bo nie mam kurek. Super. Nigdy wcześniej nie obtaczalam w mące piersi i faktycznie są lepsze, soczyste. Chyba wpływ na to ma też mleko tak? Bardzo smaczne. Musze zrobić z tymi kurkami :D
OdpowiedzUsuńMogłabym to jeść codziennie :) !!!!! Rewelacja
OdpowiedzUsuńUwielbiam
OdpowiedzUsuńObiadowy number one :) kurki to świetny dodatek do ziemniaczkow
OdpowiedzUsuńAle mi Pani narobiła ochoty tymi zdjęciami. Po prostu na to mam ochotę :D
OdpowiedzUsuńByły z pieczarkami ale nadal pyszne :)
OdpowiedzUsuń