
Były już Jagodzianki (tutaj przepis), teraz czas na Czeresianki, czyli słodkie bułeczki z czereśniami i waniliową, maślaną kruszonką - tym razem pieczone przytulone do siebie, jedna obok drugiej. Są pyszne! Przygotowując ciasto drożdżowe wzbogaciłam je o maślankę, ale też pomyliłam się i dodałam do niego mąki chlebowej - w życiu bym nie przypuszczała, że drożdżówki wyjdą tak rewelacyjne. Mięciutkie, wilgotne od owoców i pięknie pachnące. Podczas ponownego zagniatania drożdżowego dodałam do niego 2 garście czekoladowych drobinek. Idealnie pasują w połączeniu z czereśniami. Słodkie, czarne czereśnie nie puszczają zbyt dużej ilości soku - można ich dodać mnóstwo do ciasta nie martwiąc się o zakalec. Na wierzchu tradycyjnie waniliowa, maślana kruszonka i pomada cukiernicza. W sezonie na zdrowe czereśnie - pozycja obowiązkowa, a warto też zamrozić kilka woreczków i cieszyć się smakiem wypieków z ich dodatkiem - w ciągu całego roku. Polecam!
- 4 szklanki mąki chlebowej + mąka do podsypywania
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 20 g drożdży świeżych
- 65 g masła prawdziwego
- 1 łyżka oleju
- 1 kg słodkich, dojrzałych czereśni (lub mniej / więcej)
- 3/4 szklanki czekoladowych drobinek (ja użyłam białych, mlecznych i gorzkich)
- 80 g masła osełkowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 100 ml wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu

W tym czasie umyć i osuszyć czereśnie. Z każdej usunąć pestkę rozkrawając ją na pół przy użyciu noża. Umieścić na durszlaku do chwili wyłożenia na ciasto (nie mniej, nie powinny puścić soku).
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe dodając do niego czekoladowe drobinki. Ciasto podzielić na dwie części - każdą kolejno rozwałkować na placek dłuższy niż szerszy (jak na strucle). Wyłożyć równomiernie czereśnie - najlepiej jednak 2 cm na dłuższych brzegach placka pozostawić wolne. Zwinąć jak strucle. Kroić kawałki ostrym nożem (około 4-5 cm) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej - nadzieniem ku górze. Tym razem pieczemy przytulone bułeczki. Odstawić na 30 minut przykrywając ciasto lnianą suchą ściereczką. W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrami.
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną
ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40-45 minut, do zezłocenia się
bułeczek i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką.

Masę cukierniczą ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż zgęstnieje i stanie się biaława. Jeśli jest zbyt rzadka - zalej ubijać, jeśli zbyt gęsta dodać odrobinę wody.
Wyglądają cudnie! Aż mam ochotę sięgnąć po jedną :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować, a jeszcze bardziej skłaniam do wypełnienia ich zapachem i swojego domu :) Pozdrawiam!
UsuńJuz widzę ze to przepis dla mnie. Kocham czeresnie :)
OdpowiedzUsuńTakich nigdzie się nie kupi! Czereśnie zatopione w przepysznym drożdżowym cieście, pyszności :)))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Pozdrawiam !
UsuńMogę z mrożonymi czereśniami?
OdpowiedzUsuńTak, bez rozmrażania. Będą super :)
UsuńA czy można z jabłkiem
OdpowiedzUsuńMożna, ale to już nie będą Czeresianki :D Tu są podobne drożdżówki z jabłkami :
Usuńhttps://natomamochote.blogspot.com/2017/10/drozdzowki-z-jabkami-i-cynamonowa.html
Nie wiem co mogło byc przyczyną użyłam mąki typ 750 chlebowa przenna a ciasto miało szary odcień nie wiem dlaczego
OdpowiedzUsuńŹle Pani wyrobiła ciasto i to może być przyczyną. Piekłam z mąki pszennej chlebowej i wyszło mi jaśniutkie. Zresztą innym patrząc na komentarze też - nie mieli z nim problemów.
Usuń