Szybkie, banalnie proste i pyszne. Zapraszam po przepis na kruchutkie ciasteczka budyniowe z czekoladą. Piaskowa konsystencja ciastka i wypełnienie w postaci waszej ulubionej czekolady sprawi, że będziecie wracać do nich bardzo często.
Składniki na około 25 sztuk:
- 100 g masła dobrej jakości
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 duże jajko
- 25 kostek ulubionej czekolady
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrami. Dodać jajko. Zmiksować. Dodać przesiane suche składniki. Ciasto uformować w kulę i schłodzić przez około 40 min. Po tym czasie podzielić na dwie części. Lekko podsypując mąką krupczatką - każdą rozwałkować na długi prostokąt o
szerokości 6-7 cm i grubości 3 mm. Wzdłuż dłuższego boku, po środku ułożyć w niewielkich odstępach kostki czekolady. Dłuższe boki złożyć do środka - przykrywając czekoladą. Ciasto podzielić na ciasteczka. Jedno ciasto zawiera jedną lub dwie kostki - zależy jaką długość preferujecie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - złożonym ciastem do dołu. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 20 min. Ciastka powinny być białe - lekko beżowe z wierzchu. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Podobne przepisy:
Zimowe Ciasteczka
Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą
Cookies Choco
Ciastka mini Szarlotki
Croissanty - Francuskie Maślane Rogaliki
Bajaderki
Dyniowe mini Drożdżówki z Jabłkami
Orzechowe "Fit" Ciasteczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)