Menu górne

Orzechowe "Fit" Ciasteczka



Proste, lekkie, dietetyczne (bez grama masła!), zdrowe, smaczne, super orzechowe "fit" ciastka z czekoladowymi kleksami.
Z tymi chrupiącymi przekąskami wyrzuty sumienia są jakby mniejsze…. ;)




Składniki na ciastka:
  • ¾ szklanki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mąki - pół na pół krupczatki i pszennej
  • 50 g czekolady mlecznej

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Jeszcze ciepłe zblendować – można rozłożyć proces blendowania na kilka razy, zajmuje około 12-15 minut (identycznie jak w przypadku przygotowywanie masła orzechowego). Po połowie czasu dodać 2 łyżki gorącej wody i dalej ucierać. Powstanie mokra, "oleista klucha". Odłożyć do całkowitego przestudzenia po czym znów krótko zblendować, pod koniec dodać jajko. Z kluchy zrobi się masa przypominająca masło orzechowe, tylko bardziej płynne.



Dodać cukier i blendować 2 minuty. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, połączyć łyżką lub krótko zagnieść. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta wyrabiać kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach od siebie około 2 centymetrowych. Piec w 200* przez 15-20 min. Wyjąć. Na lekko przestudzonych ciastkach zrobić kleksy z czekolady i obsypać cukrem trzcinowym lub drobno posikanymi orzeszkami ziemnymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz