Menu górne

Śmietankowo-Truskawkowy Tort Ombre


Zapraszam na rozkoszny, romantyczny Torcik Śmietankowo-Truskawkowy Ombre. 
Ciasto jest puszyste i mięciutkie, a kremy aksamitne i aromatyczne.
Wygląda i pachnie pięknie. 
Sprawdzi się podczas nie jednej okazji :) 

Składniki na Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i bardzo gęsta. Kolejnym krokiem jest dodawanie żółtek - jedno po drugim, a następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się składników. Odstawić mikser. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!). Dno tortownicy (26 cm) z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 40 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Podzielić na 3 płaty - spód pozostawić w formie, może być grubszy.

Kremy po przygotowaniu natychmiast wykładać na nasączone ciasto
Składniki na Krem Truskawkowy:
  • 450 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka zblendowanych truskawek - mogą być mrożone, po rozmrożeniu
  • 3 łyżeczki żelatyny + woda
  • 4-5 łyżek cukru (lub więcej)
  • 2 łyżki marmolady truskawkowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Żelatynę zalać wodą do przykrycia. Wymieszać. Odstawić na 10 min. Zblendowane truskawki przecedzić przez gęste sito. Uzyskany mus osłodzić 1 łyżką cukru i wmieszać sok z cytryny.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5 sekund, nie doprowadzić do zawrzenia! Jeszcze ciepłą zmiksować z musem truskawkowym,  a następnie natychmiast delikatnie wymieszać łyżką z ubitą śmietanką. Można schłodzić przez chwilę w lodówce - uważając aby masa całkowicie nie stężała (byłoby ją trudno ładnie wyrównać na cieście).

Składniki na Krem Śmietankowy z Wanilią:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 3-4 łyżki cukru
  • ziarna z 1 laski wanilii
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier i wanilię. Dodać żelatynę deserową, ubić do połączenia. 

Składniki na poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
 Ponczem nasączać płaty ciasta przed wyłożeniem kremu.

Wykonanie:
Na nasączony spód w formie z dopiętymi brzegami wyłożyć 1/2 część kremu śmietankowego z wanilią, wyrównać i przykryć 2 płatem ciasta. Nasączyć. Posmarować marmoladą truskawkową i wyłożyć większość kremu truskawkowego, wyrównać. Przykryć ostatnim płatem ciasta, lekko docisnąć, nasączyć i wyłożyć większość kremu śmietankowego. Wyrównać. Schłodzić przez min. 30 min. Pozostałymi kremami udekorować przy użyciu rękawa cukierniczego wierzch oraz szpatułką rozprowadzić kremy po bokach - jak na zdjęciach. Schłodzić przez min. 5 godz.

5 komentarzy:

  1. Świetny torcik. Bardzo smaczny i śliczny. Jestes bardzo pomysłowa. Dzięki za przepis. Uwielbiam Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatne jak ptasie mleczko. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainteresował mnie ten blog, wiele przydatnych przepisów można tu znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny torcik na urodziny, zwłaszcza dla dzieci. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)