Menu górne

Śmietankowo-Truskawkowy Tort Ombre


Zapraszam na rozkoszny, romantyczny Torcik Śmietankowo-Truskawkowy Ombre. 
Ciasto jest puszyste i mięciutkie, a kremy aksamitne i aromatyczne.
Wygląda i pachnie pięknie. 
Sprawdzi się podczas nie jednej okazji :) 

Składniki na Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i bardzo gęsta. Kolejnym krokiem jest dodawanie żółtek - jedno po drugim, a następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się składników. Odstawić mikser. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!). Dno tortownicy (26 cm) z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 40 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Podzielić na 3 płaty - spód pozostawić w formie, może być grubszy.

Kremy po przygotowaniu natychmiast wykładać na nasączone ciasto
Składniki na Krem Truskawkowy:
  • 450 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka zblendowanych truskawek - mogą być mrożone, po rozmrożeniu
  • 3 łyżeczki żelatyny + woda
  • 4-5 łyżek cukru (lub więcej)
  • 2 łyżki marmolady truskawkowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Żelatynę zalać wodą do przykrycia. Wymieszać. Odstawić na 10 min. Zblendowane truskawki przecedzić przez gęste sito. Uzyskany mus osłodzić 1 łyżką cukru i wmieszać sok z cytryny.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5 sekund, nie doprowadzić do zawrzenia! Jeszcze ciepłą zmiksować z musem truskawkowym,  a następnie natychmiast delikatnie wymieszać łyżką z ubitą śmietanką. Można schłodzić przez chwilę w lodówce - uważając aby masa całkowicie nie stężała (byłoby ją trudno ładnie wyrównać na cieście).

Składniki na Krem Śmietankowy z Wanilią:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 3-4 łyżki cukru
  • ziarna z 1 laski wanilii
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier i wanilię. Dodać żelatynę deserową, ubić do połączenia. 

Składniki na poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
 Ponczem nasączać płaty ciasta przed wyłożeniem kremu.

Wykonanie:
Na nasączony spód w formie z dopiętymi brzegami wyłożyć 1/2 część kremu śmietankowego z wanilią, wyrównać i przykryć 2 płatem ciasta. Nasączyć. Posmarować marmoladą truskawkową i wyłożyć większość kremu truskawkowego, wyrównać. Przykryć ostatnim płatem ciasta, lekko docisnąć, nasączyć i wyłożyć większość kremu śmietankowego. Wyrównać. Schłodzić przez min. 30 min. Pozostałymi kremami udekorować przy użyciu rękawa cukierniczego wierzch oraz szpatułką rozprowadzić kremy po bokach - jak na zdjęciach. Schłodzić przez min. 5 godz.
Karnawałowe słodkości

1 komentarz:

  1. Świetny torcik. Bardzo smaczny i śliczny. Jestes bardzo pomysłowa. Dzięki za przepis. Uwielbiam Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)