Mały Torcik w kształcie serduszka na delikatnym ucieranym cieście z trzema rodzajami kremów przekładanych bezowymi płatami. Czyli znów Pavlova i Ucierane Ciasto w jednym. Dla urozmaicenia smaku posypałam mrożonymi malinami, które idealnie pasują do lekko rumowego wierzchu. Idealny na specjalne okazję lub odrobinę słodkiej radości płynącej z głębi serca. Zapewniam, że znika w oka mgnieniu - stąd mało zdjęć i słabej jakości - wyrywałam ciasto z rąk domowników ;)
Bezy "Serca" najlepiej przygotować dzień wcześniej
Składniki na dwa Bezowe Płaty "serduszka":
- 3 białka (żółtka zostawić do kremu)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Pół szklanki białek ubić
na sztywną pianę. Następnie nie przerywając
miksowania dodawać pół szklanki cukru (łyżka po łyżce). Miksować, aż
kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać 1 łyżeczkę
budyniu śmietankowego. Zmiksować. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
do pieczenia. Muszą się na niej zmieścić dwa bezowe płaty. Postawić na
niej odpinane boki formy w kształcie serca. Wyłożyć połowę masy bezowej,
wyrównać i ostrożnie usunąć boki
formy. W niewielkim odstępie ponownie umieścić odpinane boki formy i
wyłożyć pozostałą masę. Bezy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z
termoobiegiem.
Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz.
Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój
piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest -
dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.)
Składniki na Ciasto:
- 75 g masła
- 1 łyżka oleju
- 80 g cukru
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1/4 szklanki przestudzonej herbaty (może być lekko słodka)
- marmolada malinowa
Miękkie masło utrzeć na puszystą, białą masę z cukrem. Nie przerywając pracy powoli dolewać strużką olej. Następnie partiami i na przemian jajka i jogurt. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć ciasto do tortownicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagzranego do 175*. Piec około 25-30 min., do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Z ciasta wyciąć serce - można użyć odpinanych boków od foremki w jego kształcie. Pozostałe skrawki ciasta nie będą potrzebne - można zjeść :) Ciasto obrócić o 180* - "do góry nogami" umieszczając na paterze. Do ciasta dołożyć boki w kształcie serca. Nasączyć herbatą i lekko posmarować marmoladą malinową.
Składniki na Krem Angielski:
- 3 żółtka
- 300 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru (lub więcej)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki rumu
- odrobina mleka
Żelatynę zalać mlekiem do przykrycia - wymieszać. Odstawić na 10 min. Śmietankę ubić na sztywno. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, na koniec dodawać powoli rum. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia - 5 s. Lekko ciepłą zmiksować z utartymi rumowymi żółtkami. Gdy zacznie gęstnieć dodać natychmiast do bitej śmietany i delikatnie wymieszać łyżką.
Składniki na Krem Śmietankowy:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 duża łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier i żelatynę deserową.
Do dekoracji:
+ mrożone maliny / świeże owoce
Wykonanie:
Na umieszczone na paterze - z bokami od formy w kształcie serca - nasączone ciasto wyłożyć 2/3 część kremu angielskiego. Przykryć bezowym płatem. Lekko docisnąć. Wyłożyć krem śmietankowy. Wyrównać. Przykryć ostatnim bezowym płatem. Lekko docisnąć. Wyłożyć resztę kremu angielskiego pozostawiając bez pokrycia brzegi. Wierzch posypać mrożonymi malinami lub udekorować świeżymi owocami. Schłodzić przez min. 1 godzinę.
Kolejnego dnia bezy nie będą już kruche i chrupiące, ale torcik pozostanie nadal przepyszny :) Jeszcze delikatniejszy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)