Menu górne

Sałatka Gyros




Zapraszam po przepis na fantastyczną sałatkę z mięsem jak z shoarmy. Kolorowa, aromatyczna i wyrazista w smaku - pyszna. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmie wiele czasu. Zazwyczaj robiąc Kebab po Polsku (tu przepis) lub Domową Shoarmę (tu przepis) zostawiam trochę przypieczonego mięsa właśnie do tej sałatki. Trochę podobna, dość popularna sałatka prezentuje się w wersji "wartwowej" - czego w ogóle nie rozumiem. Trzeba sięgać do dna łyżką i nakładać na talerzyki. Zupełnie mi ta opcja nie pasuje. I tak musiałabym ją wymieszać, aby nie jeść samej warstwy sera z majonezem.. Po za tym nie ma mowy o dobrym połączeniu smaków. 
Dlatego bardzo polecam Wam ten przepis :) 


Składniki:

  • Mięso z tego przepisu (zazwyczaj robię więcej i część wykorzystuje do shoarmy lub kebaba, a resztę do sałatki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula dymka
  • 1 szklanka fasoli szparagowej zielonej
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 1 puszka ananasa
  • 150 g sera żółtego typu gouda
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 woreczek ryżu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta jarzynki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • 1-2 łyżki majonezu
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku

Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż i na najmniejszej mocy palnika podgrzewać, aż stanie się intensywnie biały. Dodać jarzynkę, cukier i kurkumę. Wymieszać. Zalać 1 szklanką wody. Gotować co jakiś czas mieszając na najmniejszej mocy palnika. Co jakiś czas uzupełniać płyn. Gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Odparować całą wodę. Ryż pozostawić do wystudzenia. Bedzie sypki (o ile go nie przegotujemy, więc musicie być czujni i kiedy staje się miękki nie dodawać za dużo wody).
http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/domowa-shoarma.html 
Fasolę krótko podgotować na patelni z dodatkiem 1 szklanki lekko osolonej wody (lub niewiele więcej). Mieszać do odparowania płynu. Fasolka powinna być lekko miękka, chrupiąca, nie rozgotowana. Wystudzić.

Paprykę pokroić w cienkie paski, ananasa w ćwiartki, cebulę w drobną kostkę.

Do miski dodać pokrojone w cienkie kawałki mięso,sypki ryż, odsączoną kukurydzę, seler konserwowy, ananasa, paprykę, fasolkę, starty ser żółty i posiekany szczypiorek. Wymieszać z majonezem. Doprawić solą do smaku.

Schłodzić przez min. 1 godzinę.



Polecam także:


http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/kebab-po-polsku-najlepszy.html



http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/domowa-shoarma.html


5 komentarzy:

  1. Przepyszna ! Wszyscy zachwalali

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Do powtórzenia wkrótce

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna :) z mięskiem które zostało z szarmy. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubie tej wersji warstwowej, a tą chętnie wypróbuje. Wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)