Menu górne

Tradycyjne Śledzie w Śmietanie z Cebulą


Tradycyjne, polskie danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie wyobrażam sobie Wigilii, Bożego Narodzenia, Wielkiego Piątku przed Wielkanocą bez tej potrawy. Mój dziadek kupował kiedyś całe śledzie, razem z głową i uważał, że takie są najlepsze. Z kolei, moi rodzice zawsze robili z gotowych filetów, bez ości i takie zawsze smakowały mi najbardziej. Czasami dodawali do nich rodzynki lub jabłko - wtedy, jako dziecko mówiłam, że "zabili śledzie". Ale, że smaki się zmieniają, teraz to ja jako jedyna z rodziny dokładam sobie te dodatki na talerz, kiedy reszta zjada w klasycznej wersji. A Wam jak smakują najbardziej? :) 

Składniki:
  • 10 filetów śledziowych a'la matias
  • 4 duże cebule
  • 3 śmietany 12% lub jogurt grecki
  • sól do smaku
  • opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę (słodko-kwaśne) i rodzynki
 Jeśli kupiliście solone śledzie z beczki - należy umieścić je w misce i zalać zimną wodą. Po około 1 godzinie wodę można odlać. Chodzi o to, aby usunąć nadmiar soli. Jeżeli używacie śledzi z paczki, np. z oleju, wystarczy je tylko opłukać. 
Śledzie kroimy w prostokątne kawałki i umieszczamy w misce. Cebulę należy sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie piórka. Dodać do śledzi. Wmieszać śmietany lub jogurt. Odstawić na 1 godzinę, spróbować i ewentualnie dosolić. Można dodać rodzynki i jabłko - jeśli lubicie. Podawać schłodzone do gorących ziemniaków. 

Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/marynowane-sledzie-z-suszonymi.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/sledzie-w-marynacie-pietruszkowo_3.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/saatka-sledziowa.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/sledzie-w-sosie-tatarskim.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)