Menu górne

Marynowane Śledzie z Suszonymi Pomidorami i Rodzynkami


Przedstawiam przepis na Śledzie w Marynacie z Suszonych Pomidorów i Rodzynek.
 Jeśli lubicie Śledzie po Sułtańsku - ten smak na pewno przypadnie Wam do gustu. 
Wyrazista marynata pomidorowa, słodkie rodzynki i słone śledzie to kompozycja idealna. Niezastąpionym dodatkiem jest tu także smażona cebula, która wprowadza do przystawki charakterystyczny aromat. 
Po jednym dniu spędzonym w chłodnym miejscu są już idealne do spożycia, a z każdym kolejnym dniem stają się jeszcze lepsze. Są przepyszne!
 Baaaardzo polecam!
 
Składniki na 1 bardzo duży słoik:
  • 10 filetów śledziowych
  • 10 suszonych pomidorów w oleju + 1/2 szklanki zalewy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 5 łyżeczek suszonego lubczyku
  • oliwa
  • 5 cebuli
  • szczypta cukru

Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć na niedużej ilości oliwy z dodatkiem szczypty cukru do zarumienienia - krótkie smażenie na najwyższej mocy palnika. Wystudzić. Filety śledziowe podzielić na porcje - pokroić w kwadraty / prostokąty. Suszone pomidory pokroić na połówki lub w większe paski, przełożyć do miski. Dodać koncentrat pomidorowy i olej, w którym były suszone pomidory. Wymieszać. Dodać lubczyk i tymianek, smażoną cebulę, rodzynki, kapary (opcjonalnie) i śledzie. Wymieszać. Przełożyć do słoika. Ewentualnie uzupełnić oliwą, tak aby wszystkie składniki były przykryte, delikatnie wymieszać. Odstawić na min. 12 godzin w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)