Menu górne

Śledzie w Marynacie Pietruszkowo-Koperkowej


Zapraszam po przepis na Śledzie w marynacie Koperkowo-Pietruszkowej. Niezwykle aromatyczne, intensywne w smaku - rewelacyjne! 
Z dodatkiem podsmażonej cebuli nabierają charakteru. Idealne na święta i imprezy. 
Przygotowanie zajmuje tylko chwilkę i jest bardzo łatwe. 
Nie spodziewałam się, że aż tak nam zasmakują. 
Bardzo, bardzo polecam!

 Składniki na 1 duży słoik;
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki koperku suszonego
  • 3 cebule
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • 8 filetów śledziowych Matias z oleju lub słonej zalewy
Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć na niedużej ilości oliwy z dodatkiem szczypty cukru do zarumienienia - krótkie smażenie na najwyższej mocy palnika. Wystudzić. Natkę posiekać. Filety śledziowe podzielić na porcje - pokroić w kwadraty. W misce delikatnie wymieszać filety z natką pietruszki, koperkiem, szczyptą soli i smażoną cebulą. Dodać 1 szklankę oliwy. Wymieszać. Przełożyć do słoika. Ewentualnie uzupełnić oliwą, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Odstawić na min. 12 godzin w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)