Menu górne

Sernik Śmietankowy



Dziś przepis na sernik bardzo śmietankowy. 
Pasujący do wszystkiego i na każdą okazję. 
Sernik jest puszysty jak chmurka, a to za sprawą dodatku osobno ubitych żółtek, białek i śmietany. 
Tak, tym razem bitą śmietankę dodajemy do masy serowej przed pieczeniem. Sernik ma delikatną, lekką konsystencję i smakuje wspaniale. Na moim ulubionym kruchym cieście, posypany kruszonką. 
Niby nic nadzwyczajnego, a jednak :)




Składniki na Masę Serową:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka masła
  • 40 g proszku budyniowego śmietankowego (bez cukru)
Twaróg  umieścić w misce, a następnie zblendować z mlekiem i większością budyniu na jednolitą masę. Dodać roztopione masło. Ponownie zblendować. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z połową cukru. Wymieszać z masą serową. W czystej i suchej miseczce ubić białka na sztywno, dodawać powoli resztę cukru. Miksować, aż do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Na koniec dodać pozostały proszek budyniowy - zmiksować. Odstawić. Następnie ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Delikatnie wszystko wymieszać z masą serową. Masę przełożyć na schłodzony i ponakłuwany widelcem spód w formie z dopiętymi brzegami. Na wierzch zetrzeć zamrożone (odłożone wcześniej) ciasto. Piec w 170* około 65 min. Wystudzić na kratce. Schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. 

 Składniki na Kruche Ciasto i Kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki 
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • szczypta soli
W misce umieścić obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Wymieszać, a następnie zagnieść z zimnym masłem. Na koniec dodać żółtka. Zagniatać do połączenia się składników. Mniej więcej 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i zamrozić. Pozostałym ciastem wylepić dno formy (23 cm), uprzednio wyłożone papierem do pieczenia. Można wygładzić ciasto kładąc na nim folię spożywczą delikatnie wyrównując dłonią.Formę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tuż przed wyjęciem - rozgrzać piekarnik do 170*. Ciasto wyjąć, ponakłuwać widelcem i przelać masę serową. Na wierzch zetrzeć wcześniej odłożone i zamrożone ciasto (tarka - średnie oczka).




1 komentarz:

  1. Bardzo pyszny i co najważniejsze nie jest zbity suchy rozplywa się w ustach boski pozdrwaiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)