Dziś przepis na sernik bardzo śmietankowy.
Pasujący do wszystkiego i na każdą okazję.
Sernik jest puszysty jak chmurka, a to za sprawą dodatku osobno ubitych żółtek, białek i śmietany.
Tak, tym razem bitą śmietankę dodajemy do masy serowej przed pieczeniem. Sernik ma delikatną, lekką konsystencję i smakuje wspaniale. Na moim ulubionym kruchym cieście, posypany kruszonką.
Niby nic nadzwyczajnego, a jednak :)
Składniki na Masę Serową:
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 żółtka
- 3 białka
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka masła
- 40 g proszku budyniowego śmietankowego (bez cukru)
Twaróg umieścić w misce, a następnie zblendować z mlekiem i większością budyniu na jednolitą
masę. Dodać roztopione masło. Ponownie zblendować. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z połową cukru.
Wymieszać z masą serową. W czystej i suchej miseczce ubić białka na sztywno, dodawać powoli resztę cukru. Miksować, aż do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Na koniec dodać pozostały proszek budyniowy - zmiksować. Odstawić. Następnie ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Delikatnie wszystko wymieszać z masą serową. Masę przełożyć na schłodzony i ponakłuwany widelcem spód w formie z dopiętymi brzegami. Na wierzch zetrzeć zamrożone (odłożone wcześniej) ciasto. Piec w
170* około 65 min. Wystudzić na kratce. Schłodzić w lodówce przez min. 3
godziny.
Składniki na Kruche Ciasto i Kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g masła
- szczypta soli
W misce umieścić obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Wymieszać, a następnie zagnieść z zimnym masłem. Na koniec dodać żółtka. Zagniatać do połączenia się składników. Mniej więcej 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i zamrozić. Pozostałym ciastem wylepić dno formy (23 cm), uprzednio wyłożone papierem do pieczenia. Można wygładzić ciasto kładąc na nim folię spożywczą delikatnie wyrównując dłonią.Formę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tuż przed wyjęciem - rozgrzać piekarnik do 170*. Ciasto wyjąć, ponakłuwać widelcem i przelać masę serową. Na wierzch zetrzeć wcześniej odłożone i zamrożone ciasto (tarka - średnie oczka).
Bardzo pyszny i co najważniejsze nie jest zbity suchy rozplywa się w ustach boski pozdrwaiam
OdpowiedzUsuń