Menu górne

Naleśniki ze Szpinakiem


 Kocham szpinak, uwielbiam jego smak. Te cudowne liście nie mają prawie kalorii, a za to całe mnóstwo witamin. Co więcej, mój przepis na naleśniki ze szpinakiem jest również bardzo dietetyczny, na lato idealny ;) Jak tylko uda mi się kupić 2 kg świeżych liści, trochę odkladam na ciasto "Leśny Mech" (przepis TU lub TU) a z reszty robię właśnie naleśniki. Mogłabym jeść je codziennie.. koniecznie z podsmażoną cebulą, czosnkiem i serem feta.
Pieczone bez tłuszczu - w mikrofali na funkcji crispy, ale można je podpiec i w piekarniku. Bardzo polecam! Latem, kiedy szpinaku jest pod dostatkiem szkoda nie spróbować czegoś tak dobrego!
Szpinak z tego przepisu to także doskonałe danie samo w sobie, lub dodatek do np. sadzonych jajek i ziemniaków... <3 Polecam zacząć od naleśników - zakochacie się :)



Składniki na około 16 sztuk:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite, gładkie. Odstawić pod przykryciem na 40 min. Po tym czasie smażyć naleśniki na odrobinę rozgrzanego oleju (1/2 łyżeczki) - średnia moc palnika, smażenie z każdej strony po około 40 sekund, do zarumienienia. Podczas smażenia tych naleśników pomiędzy warstwami ciasta powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza.
Składniki na Szpinakowe Nadzienie:
  • 1 i 1/2 kg świeżego szpinaku
  • 3 cebule
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania sera Feta
  • odrobina masła (mała łyżeczka) 
  • duża szczypta cukru
Liście szpinaku dobrze wypłukać (aby nie było piasku). Wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Kiedy będzie miękka dodać dużą szczyptę cukru, zamieszać, lekko podsmażyć i zdjąć z ognia. 
Szpinak przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć około 5 minut. Szpinak puści dodatkowo wodę - to dobrze. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażoną cebulkę, posolić (uwaga! ser jest także słony). Wymieszać, zdjąć z ognia po 4-5 minutach. Lekko przestudzić. Ser feta pokroić w niewielką kostkę.
 Na naleśnika wykładać dużą łyżkę szpinaku, powciskać w niego 3 lub 4 kosteczki fety, złożyć jak krokieta (każdy z boków naleśnika złożyć). Naleśniki ułożyć na talerzu Crispy, piec w mikrofali na funkcji szósty zmysł Crispy - u mnie poziom 2 (przypiekanie). Można także naleśniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach do zarumienienia.

3 komentarze:

  1. Ciasto naleśnikowe jest pyszne, farsz super, idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega dobre! Farsz jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zimno też są super :-)

    OdpowiedzUsuń