Menu górne

Kapusta z Grochem


 
Dziś proponuję Wam przepis na Domową Kapustę z Grochem. W wielu domach podaje się ją na Wigilię, ale nie u mnie, ponieważ nie wyobrażam sobie kapusty z grochem bez skwarek z cebulą. Taka kapusta idealnie pasuje do kopytek, ziemniaków podawanych z pieczonymi mięsami albo po prostu - z kawałkiem świeżego chleba. Bardzo polecam!


Składniki:
  • 1-1,5 kg kapusty surówkowej (lekko kwaśnej)
  • 500 g grochu łuskanego (połówki)
  • 5-7 liści laurowych
  • 7-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki jarzynki
  • mały kawałek boczku
  • 3 duże cebule
Dzień wcześniej groch dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Umieścić go w garnku i zalać wodą trochę ponad jego objętość (po zalaniu grochu woda powinna być już przezroczysta - w przeciwnym wypadku, dalej płuczemy groch). Pozostawić na min. 10 godz. w chłodnym miejscu. Po tym czasie uzupełnić garnek wodą - trochę ponad objętość grochu, dodać łyżkę jarzynki, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i gotować na małym ogniu - do miękkości i rozpadnięcia się grochu - mieszając od czasu do czasu.  Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą trochę ponad jej objętość. Dodać 3 ziela, 3 liście laurowe, łyżkę jarzynki. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.  W tym czasie usmażyć skwarki. Mięso pokroić w kostkę i umieścić na patelni. Smażyć na najmniejszej mocy palnika - bardzo często mieszając - przez około 30 min. Najpierw mięso puści wodę, później zacznie powoli wytapiać się tłuszcz, aż w końcu zacznie się zarumieniać. Kiedy będzie już mocno rumiane dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na średniej mocy palnika do zezłocenia się cebuli (nie spalić!). Zdjąć z ognia. Lekko przestudzone skwarki z cebulą przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wmieszać do grochu - ja dodaje 7-8 łyżek. Następnie dodać kapustę. Dobrze wymieszać całość i ewentualnie podlać odrobinę wodą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zagotować energicznie mieszając (groch się szybko przypala). Zdjąć z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz