Menu górne

Ciasto Leśny Mech


Szybko stało się jednym z moich ulubionych ciast. To z pewnością najmilsze kulinarne zaskoczenie ostatnich tygodni. Ten niesamowity wypiek wywodzi się z Turcji, to tzw. Tureckie Ciasto ze Szpinakiem. Od razu zaznaczam, że szpinak ma za zadanie sprawić, że wypiek będzie nie tylko cudownie wyglądać, ale i stanie się znacznie bardziej wilgotny. Wbrew różnym opiniom, szpinaku wcale nie czuć, ciasto jest lekko cytrynowe, na prawdę pyszne. Chociaż przyznam, że zwykle nie trzeba mnie specjalnie zachęcać do upieczenia czegokolwiek - tym razem długo się wzbraniałam. Zdecydowanie za długo. Zapach, który unosił się w domu po wyjęcia tego wyjątkowego ciasta z piekarnika był nie do opisania, już zwiastował, że zostanie ono wpisane do czołówki moich najsmaczniejszych ciast.  
W mojej wersji ciasto jest nie tylko zdrowe, ale i pozbawione zbędnych kalorii.  
Jest delikatne, puszyste, ale i bardzo wilgotne dzięki zawartości szpinaku i soku z cytryny.
 Zielone ciasto przełożyłam rozpływającym się w ustach kremem waniliowym i świeżymi, orzeźwiającymi truskawkami. 
Pokruszone ciasto na wierzchu i warstwa śmietankowa to coś najpyszniejszego na świecie. Jednak ciasto jest nie tylko doskonałe w smaku, ale także zachwyca wyglądem. 
Uzależniłam się od tego ciasta. Czuję, że Leśny Mech na stałe zagości wśród tych ciast, które będę piec najczęściej. Nie popełniajcie moich błędów i nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej nad przygotowaniem tego tureckiego ciasta ;)



Składniki na Zielone Ciasto:
  •  4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszenne
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g szpinaku świeżego (ciasto ma ładniejszy kolor) + łyżka cukru
Liście szpinaku umyć, wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować 3 minuty. Dobrze odcedzić. Zblendować na puree. Przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż nadmiar wody zniknie (im bardziej suchy będzie szpinak tym mniejsze ryzyko zakalca). Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru, zamieszać do rozpuszczenia się, zestawić z ognia. Wystudzić. 

Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Nie przerywając pracy dodawać powoli olej. Dodać sok z cytryny, aromat, wystudzony szpinak - krótko ubić. Następnie wsypać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką lub bardzo, bardzo ostrożnie połączyć składniki za pomocą miksera ustawionego na najniższych obrotach. Masa nie może opaść. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno formy), boki posmarować leciutko olejem. Przełożyć zielone ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku - 175*, przez 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć wierzch ciasta - tzw. górkę - pokruszyć, posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien pozostać w formie (to nasza patera) i być grubszy, cieńszą część położyć na osobny talerz.

Do nasączenia:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka syropu waniliowego
Składniki połączyć, nasączyć spód i płat.

Składniki na Lekki Krem Waniliowy:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru (lub więcej / mniej) + cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny do deserów
  • 10 świeżych truskawek (można użyć: maliny, jeżyny, jagody)
Cukry wymieszać ze sobą. Śmietankę ubić mikserem na najwyższych obrotach. W połowie ubijania zacząć dosypywać cukru - wykorzystać 4 łyżki. Kiedy śmietanka zacznie sztywnieć dodać 1 łyżeczkę przesianej żelatyny deserowej. Ubić do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Odłożyć 4 łyżki. Resztę ubijać dalej dodając stopniowo jogurtu naturalnego, resztę cukru i żelatyny deserowej.
Do tortownicy dopiąć boki. Na nasączony spód ciasta wyłożyć większość kremu waniliowego, wyrównać i przykryć drugim nasączonym już płatem. Posmarować cienko jego wierzch resztą kremu. Wyłożyć prawie całą, odłożoną wcześniej bitą śmietanę, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem. Udekorować przepołowionymi truskawkami - można dolepić je do okruszków za pomocą odrobiny bitej śmietany.

Polecam także moją wersję - bardziej polską: Torcik Truskawkowe Marzenie (przepis)

5 komentarzy:

  1. Pyszne :) ciasto marzenie. Zdecydowanie ulubione mojego męża, który twierdzi ze nie lubi szpinaku a tu proszę! Udało mi się kupić truskawki i nim powitalismy wiosnę w domku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy i pieczemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Robiłam to ciasto jest pyszne.A dla ułatwienia powiem ,że nie trzeba gotowac szpinaku . świeży szpinak wystarczy zblendować z olejem ,który jest w składnikach na ciasto i dodajemy do ciasta taki szpinakowy olej.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ciasto jakie można zrobić na powitanie lata :) pyszne. Upiekłam z tego przepisu w ostatnim czadie juz chyba z 3 blaszki i czuje ze to wciąź za mało.

    OdpowiedzUsuń