Klasyczny i niezastąpiony dodatek do ciast drożdżowych, drożdżówek, babeczek czy słodkich bułeczek. Oczywiście mowa o tradycyjnej kruszonce. Chrupiącej, delikatnej, słodkiej, aromatycznej, pięknie pachnącej prawdziwym masłem. Uwielbiam :) Podczas przygotowywania różnych słodkich wypieków czasami eksperymentuję z dodatkami do kruszonki, niekiedy lekko zmieniam proporcję - nie mniej ten przepis to podstawa do eksperymentowania.
Warto od niego zacząć przygodę z kruszonkowaniem :)
Pod taką kruszonką świetnie można także zapiec sezonowe owoce, otrzymamy wtedy tzw. crumble :) Polecam!
Składniki na Klasyczną Kruszonkę:
- 70 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- opcjonalnie: cukier waniliowy, migdałowy, cynamon, kakao, posiekane orzechy i wiele innych
Są różne sposoby na przygotowanie tradycyjnej kruszonki.
I sposób, najszybszy: wszystkie składniki umieścić w miseczce i zagnieść tworząc kruszonkę.
II sposób: masło, sól i mąkę umieścić w misie blendera i pulsacyjnie zblendować tworząc sypką masę. Przysypać do innej miseczki, dodać cukier i krótko zagnieść tworząc kruszonkę.
Najczęściej korzystam z drugiego sposobu, składniki są perfekcyjnie połączone, a masło nie ocieplają zbyt długo wyrabiające dłonie ;)
Kruszonką posypujemy najczęściej drożdżowe wypieki, po drugim wyrastaniu. Nie mniej świetnie sprawdza się także jako dodatek do ciast ucieranych, babeczek, czy klasycznego crumble (owoce pod kruszonką).
Poniżej przykładowe przepisy z kruszonką:
Mleczne Drożdżówki z Jagodami i Serem
Babeczki z Truskawkami
Babeczki z Rabarbarem i Truskawkami
Muffiny z Porzeczkami i Budyniem
Kokosowe Drożdżówki z Malinami i Budyniem
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Ucierane Ciasto z Porzeczkami i Kruszonką
Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami na Maślance
Czekoladowe Drożdżowe
Ciasto Drożdżowe z Rodzynkami i Orzechową Kruszonką
Drożdżowy Jabłecznik z Cynamonową Kruszonką
Malinowo-Jabłkowy Placek Drożdżowy
Cynamonowe Ciasto Drożdżowe do Odrywania (a'la Małpi Chlebek)
Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką
Drożdżowa Strucla z Marmoladą i Białym Serem pod Kruszonką
Drożdżowy Warkocz z Białym Serem i Cynamonową Kruszonką
Śmietankowe Drożdżowe
Drożdżowa Strucla z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką
Drożdżówki z Truskawkami i Rabarbarem pod Kruszonką i Cukrem Pudrem
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Drożdżówki z Białym Serem i Kruszonką
Lukrowane Drożdżówki z Serem, Jagodami i Waniliową Kruszonką
Drożdżówki z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką
Drożdżówki z Truskawkami i Budyniem
Świetna lista!
OdpowiedzUsuń