Menu górne

Lukrowane Drożdżówki z Serem, Jagodami i Waniliową Kruszonką


Wreszcie mogę to napisać - to chyba najlepsze ciasto "drożdżówkowe" jakie kiedykolwiek zrobiłam. Przeszukując stertę domowych przepisów na słodkie bułeczki jak zwykle nie mogłam zdecydować się na ten jeden, więc znów poeksperymentowałam i wyszło smaczniej niż bym mogła sobie wymarzyć.
 W lodówce miałam małą śmietankę 30%, kto by przypuszczał, że aż tak odmieni smak i konsystencję ciasta. Wyszło bardzo puszyste, rwie się jak wata cukrowa, a przy tym jest wilgotne czyli takie jakie kocham. Zrobiłam je z serem, jagodami, posypałam kruszonką i jeszcze gorące posmarowałam pomadą cukierniczą. Jest to miękki, nie kruszący się, biały lukier - takim jak na pączkach w cukierni. 
Są obłędne, najlepsze.
 Mój drożdżówkowy numer jeden - przynajmniej narazie ;) Koniecznie wypróbujcie!


Składniki na około 22 bułeczki:
  • 4 i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki oleju
 Dodatkowo:
  • 2 szklanki jagód (rozdzielone do nadziania wnętrza drożdżówek i posypania wierzchu)
  • 100 ml śmietanki
  • 600 g sera białego chudego
  • 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem + 2 łyżki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 białka
Składniki na Kruszonkę:
  • 100 g masła / margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
Pomada Cukiernicza:
  • 160 ml wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki octu

Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, resztę mleka, śmietankę, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, strużką olej. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 40 minut, do podwojenia objętości. 
W tym czasie przygotować masę serową. Ser, żółtka, cukier, śmietankę zmielić na gładką masę np. blenderem. Budyń rozprowadzić w odrobinie mleka, dodać do masy serowej, zmiksować. Wstawić do lodówki na minimum 40 minut. 
Tuż przed drugim zagniataniem ciasta ubić z białek sztywną pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier ( około 2 łyżki). Białka delikatnie połączyć z masą serową.* Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe. Podzielić je na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na duży, prostokątny placek - nie za cienki, ale i nie za gruby. Rozsmarować na nim połowę masy serowej, posypać częścią jagód i zawinąć jak struclę, prostopadle do krótszego boku. Ostrym nożem kroić struclę na kawałki. Przed przełożeniem ich na blaszkę można je raz "obkręcić". Układać na blaszce w odstępach. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Na wierzchu można dodatkowo poukładać jagody.
Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrem. 
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać ruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*, piec około 25-30 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki. 
Ciepłe drożdżówki posmarować pomadą cukierniczą.

Pomada cukiernicza: Wodę, cukier i ocet umieścić w garnuszku. Podgrzewać na dużej mocy palnika. Od momentu zagotowania nie mieszać. Gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 minut. Przelać do misy miksera i ubijać do uzyskania śnieżnobiałej odpowiedniej konsystencji. Gdyby była za gęsta - dolać odrobinę wrzątku, gdy za rzadka - ubijać dalej. Pomadą posmarować natychmiast gorące bułeczki. Zostawić do wystudzenia.

*Masa serowa nie musi być bardzo gęsta - ser zetnie się podczas pieczenia. Z własnego doświadczenia wiem, że chociaż trudniejsze jest krojenie i przekładanie drożdżówek z mniej sztywnym nadzieniem - to zdecydowanie w końcowym efekcie jest ono bardziej delikatne, kremowe, lekkie. Mimo to, zawsze możecie dodać więcej białego sera, aby masa miała gęstsza "bardziej poręczną" konsystencję ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz