Pyszne, wilgotne, ale jednocześnie lekkie, puchate, delikatne ciasto z pachnącymi truskawkami. Wykonanie jak i pieczenie nie zajmie dłużej niż kilka minut. Szybki, doskonały sposób na coś słodkiego :) Polecam!
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 małe jajko
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 2-3 truskawki
Mąkę przesiać z proszkiem. Żółtko z 2 łyżeczkami cukru ubić na jasną masę, dodać mleko, jogurt i olej, zamieszać. Dodać pszenną mąkę z proszkiem i bułkę tartą - zamieszać. Białko ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i ubijać aż kryształki się rozpuszczą. Delikatnie wmieszać do masy. Ćwiartki truskawek ułożyć na wierzchu. Wstawić do mikrofali na około 1 minutę 30 sekund. Oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)