Menu górne

Lekkie Waniliowe Ciasto Drożdżowe


Bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne jak puch, ale i wilgotne ciasto drożdżowe z przepyszną słodką waniliową kruszonką. To "ulubione drożdżowe" mojego brata, chociaż ja zdecydowanie wolę to z różnego rodzaju dodatkami.
 
Składniki (mała, wąska keksówka około 30 cm długości):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • niepełna 1/2 szklanki oleju
Z drożdży zrobić rozczyn - pokruszyć je do miski, dodać jedną łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę lekko ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 15-20 min. do podwojenia objętości. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. W oddzielnym naczyniu żółtka, jajko i cukier ubić na gęstą masę. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubity na puch kogel-mogel i resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą, dalej wyrabiać dodając partiami olej. Ciasto powinno być elastyczne, jednolite, miękkie i niezbyt lepiące. Cały proces wyrabiania powinien trwać około 10-15 min. (nie krócej!). Wyrobione ciasto umieścić w dużej misce, przykryć naczyniem lub ściereczką i pozostawić na 1 godz. do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do formy. Pozostawić na około 25 min. do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę.

Składniki na waniliową kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 70 g masła
Masło zagnieść z mąką na "sypki proszek". Dodać cukier i dalej zagniatać opuszkami palców tworząc kruszonkę. 
Wyrośnięte ciasto posmarować ciepłym mlekiem i obsypać kruszonką. Piec 40 min. w 180*. Wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną lnianą ściereczką. Pozostawić tak do wystudzenia.

35 komentarzy:

  1. Zrobiłam - wyrosło i właśnie stygnie.
    Co prawda ciasto dość mocno mi się kleiło, ale jakoś udało się je wyrobić. Zobaczymy jak smakuje! 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis :-) czy moglabym prosić dokładne wymiary formy? 30x11 czy inne? Chciałabym zrobić ciasto w większej formie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Tak, to taka mała, wąska keksówka. Jeśli chce Pani zrobić w większej formie to z podwójnej porcji :) Proszę dać znać jak wyszło i czy smakowało. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Wspaniały przepis :-) czy mogłabym prosić dokładne wymiary formy? 30x11 czy inne? Dziękuję serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany. Godny polecenia, ciasto pieknie wyroslo i jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiem, ze jest pyszne, bo juz próbowałam i mam zamiar znów zrobić. Tylko zastanawiam sie, czy nie można dodać oleju razem z innymi składnikami? Strasznie uciążliwe jest to wgniatanie jego na końcu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :) Radzę jednak olej dodawać na końcu, stopniowo. Drożdżowe wypieki wymagają serca i pracy - tutaj niczego się nie przeskoczy ;) Ja używam miksera ze specjalnymi hakami - najpierw łączę mąkę, mleko, jajka z cukrem, rozczyn, a później dolewam oleju. Po 5-7 min. pracy miksera zaczynam zagniatanie i napowietrzanie ręczne ;)

      Usuń
  6. Ciasto jest pyszne. Ulubione całej rodzinki.💙💚💛

    OdpowiedzUsuń
  7. Petarda! Zamiast kruszonki wykorzystałam białka i razem z 1/2 szklanką cukru zrobiłam masę. Mniam! Całość o mało nie wypłynęła z formy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj zrobiłam :) pyszne! nie mam "ręki" do ciasta drożdżowego, ale z tego przepisu wyrosło pięknie i jeszcze nie raz zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto ładnie wyrosło, smakuje bardzo dobrze (jak u mamy) chociaz wydawało się, że nie wyjdzie 🙉

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie: a piec z termoobiegiem czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie czy ważne jest jak pieczemy ciasto: termoobieg czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  13. W przypadku ciasta drożdżowego unikałabym termoobiegu. Każdy powiew powietrza może źle wpłynąć na wyrastanie, a przecież chcemy, aby ciasto było puszyste i miękkie. Tylko bułki na drożdżach czasami piekę z termoobiegiem, ale włączam go tylko pod koniec, aby zyskać na ewentualnej chrupkości skórki. No i pizzę na funkcji gorące powietrze - ale ona ma być właśnie chrupiąca :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam serdecznie. Dziś znalazłam ten przepis i zaraz upiekłam. Cuuudneee!!!!Wszystko idealnie wyszło. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Piersze moje ciasto drożdżowe, które się udało! Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  16. czy można dodać rodzynki

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj upiekłam, trochę dodałam więcej mąki, ale za to wyszło mi z tortownicy, piekłam w takiej z tzw.kominem, jeszcze trochę zostało, bo podzieliłam się z dziećmi, dodałam rodzynki, wyszło przepyszne, takie jak lubię, nie za suche a właśnie wilgotne, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam, Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  18. A i zapomniałam dodać, że zrobiłam je z białym serem :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam! Mimo że miałam 25 gram drożdży ciasto wyrosło fenomenalnie! Bardzo "wypłynęło" poza keksówkę. Z góry wygląda jak chleb 😅 . Siostra myślała,że ciasto jest niskie i szerokie, kiedy zdjęłam z niego ściereczkę bardzo zdziwiła się, że jest jeszcze w formie 😂. W smaku bardzo przypomina chałkę. Wyszło bardzo puszyste ,myślałam co prawda, że będzie bardziej wilgotne (następnym razem umieszczę naczynie z wodą w piekarniku i powinno być ok.) Co do smaku spodziewałam się, że będzie trochę słodsze i że aromat z cukru waniliowego będzie bardziej wyczuwalny, ale to też jest kwestia dobrania proporcji pod siebie. Każdy po prostu lubi co innego. Nie omieszkam dodać, że babcia po zjedzeniu przypomniała sobie smak chałki którą robiła jej babcia! Powiedziała, że mam robić częściej 👌 Dziękuję są świetny przepis, na pewno zostanie ze mną na dłużej, może nie tyle w kategorii ciasta ile po prostu pysznej puszystej domowej chałki. Pozdrawiam 😇

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć :)) Pozdrawiam serdecznie !!!! <3

      Usuń
  20. Najwyższy drożdżak jakiego upiekłam w moim życiu!!! Dziękuję za przepis! 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wiadomość ! :) Cieszę się, że się udało :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. Świetny przepis! Ciasto rośnie „w oczach” i dobrze, że patrzyłam jak się rozrasta w piekarniku bo opuściło blaszkę.... zdążyłam „złapać” do drugiej zamiast odrywać z kratki do pieczenia:-) Pyszne🙂

    OdpowiedzUsuń
  22. Ewela,

    Dziękuję za przepis. Ciasto wyrosło idealnie.Cieszę się, że bardzo szczegółowo opisała Pani każdą czynności łącznie z czasem wyrabiania ciasta.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam pytanie.Ciasto od razu wyjac z piekarnika c
    zy zostawic w piek.z uchylonymi dzwiczkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjąć :) i przykryć lnianą, wilgotną ściereczką - jak w przepisie :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)