Mój ulubiony Sernik. Jest to Sernik Najlepszy.....najdelikatniejszy, najsmaczniejszy, lekki jak chmurka waniliowy, bardzo kremowy i puszysty.
Po prostu rozpływa się w ustach...
Słodka masa serowa na najlepszym kruchym spodzie, a wszystko pod chrupiącą bezową chmurką. Trudno zliczyć ile razy już go piekłam.. mimo to ten kremowy-budyniowy sernik nigdy mi się nie znudzi.
"Kto raz go spróbuje będzie do niego wracał przez wieki!"
- 5 żółtek
- 200 g masła (osełkowego)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z bardzo zimnym masłem na
sypki proszek. Dodać cukier i sól. Wymieszać. Dodać żółtka i szybko
zagnieść kruche ciasto. Uformowaną kulę zawinąć folią spożywczą i
schłodzić przez min. 30 min. Tortownicę (26 cm) Wysmarować masłem i
oprószyć mąką. Schłodzone ciasto - lekko podsypując mąką (tylko
odrobina!) - rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma
(tak aby pokryło spód i brzegi). Przełożyć do tortownicy, lekko
docisnąć. Schłodzić w lodówce przez min. 1 godz.
Przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu
- 1/2 szklanki cukru (można 1-2 łyżki odłożyć i wykorzystać później podczas ubijania białek)
- szczypta soli
- 2 cukry waniliowe
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 3 żółtka
- 3 białka
- 2 i 1/2 szklanki mleka 2%
- 150 ml śmietanki 30% + 1 duża łyżka cukru
Ubić żółtka z cukrami i solą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać twaróg - łyżka po łyżce.
W mleku rozpuścić budynie i dolać do masy serowej - zmiksować. Uwaga! Masa będzie dość rzadka.
W oddzielnym naczyniu ubić białka. Gdy piana będzie sztywna można dodać 1 lub 2 łyżki cukru (dla dodatkowego wzmocnienia struktury białek). Do białek wlewać stopniowo masę serową delikatnie mieszając. Przelać na dobrze schłodzone ciasto.
Piec w 170* przez około 1 h. 20 min. Po upływie 1 h. można przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia - gdyby zbyt mocno się brązowił. Wyjąć. Wystudzić - najlepiej w chłopdnym miejscu przez całą noc.
Śmietankę ubić z łyżką cukru. Wyłożyć na zimny sernik. Następnie położyć wcześniej upieczoną bezę. Schłodzić.
Śmietankę ubić z łyżką cukru. Wyłożyć na zimny sernik. Następnie położyć wcześniej upieczoną bezę. Schłodzić.
Cudowny! To najlepszy sernik jaki jadłam. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszny, delikatny i kremowy. Pierwszy raz wyszła mi chrupiącą beza :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny. Masa serowa perfekcyjna, beza chrupka i delikatna. Polecam
OdpowiedzUsuń