z kremowym, waniliowo-budyniowym twarogiem.
Idealne z dodatkiem musu truskawkowego lub frużeliny wiśniowej.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka wody niegazowanej
- ½ szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- olej lniany / słonecznikowy do smażenia
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować
do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić ciasto na co
najmniej 1 godz. (!) Lekko zamieszać łyżką i smażyć krótko na średniej mocy palnika i minimalnej
ilości oleju - naleśniki będą jeszcze podsmażane, dlatego na tym etapie mogą pozostać nawet blade.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego
- 1 budyń waniliowy
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
Żółtka i cukier ubić na puch. Dodać przesiany budyń i stopniowo twaróg. Gotową masę wykładać na środek usmażonego naleśnika - jedna lub dwie duże łyżki. Składać w trójkąty. Naleśniki z serem podsmażyć na małym ogniu i minimalnej ilości masła / oleju (około jednej łyżeczki), około 3-4 minut z każdej strony. Kiedy masa serowa się zetnie, a naleśnik zrumieni z każdej strony - zdjąć z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)