Menu górne

Kurczak po Przejściach


O tym, że z rosołu można zrobić pomidorową wie chyba każdy, ale jak potroić zyski? .. i to jeszcze z takim domowym smakiem. Ugotowany wśród masy warzyw kurczak sam w sobie jest pyszny, ale może być jeszcze lepszy. Podsmażony z marchewką, pietruszką, cebulką w sosie na bazie rosołu. Szybki, tani, chociaż mało wyszukany obiad - obiecuję że będziecie do niego wracać :)



Składniki na Kurczaka po przejściach:
  • 1 cały kurczak ugotowany w rosole
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 4 cebule
  • sól, pieprz, inne ulubione przyprawy / jarzynka do smaku
  • niewielka ilość oleju słonecznikowego (do smażenia)
  • 2-3 szklanki rosołu 
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ugotowanego w rosole kurczaka podzielić na porcję (o ile nie był podzielony przed gotowaniem). Każdy z kawałków przyprawić ulubionymi przyprawami (ja użyłam tylko jarzynki). Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć kurczaka z każdej strony aż się zarumieni. Odłożyć.Ugotowane w rosole warzywa pokroić w plasterki / kostkę, posiekać cebulę - podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Do podsmażonego kurczaka dodać warzywa i zalać rosołem, delikatnie przemieszać tak aby mięso się nie rozpadło. Gotować pod przykrywką, na małym ogniu około 10 min. W 3 łyżkach wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i dolać do gotującej się potrawy. Mieszając doprowadzić do wrzenia (około 1 min), zdjąć z ognia. 



Składniki na Buraczki poPrzejściach:
  • 6 ugotowanych buraków średnich / dużych
  • 1 szklanka wywaru, w którym gotowały się buraki + 2 łyżki
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (nada maślany, delikatny smak)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
Buraki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na patelnię, dolać 1/2 szklanki wywaru i podsmażyć do momentu zniknięcia płynu. Dodać resztę wywaru, cukier, sok z cytryny - lekko podsmażyć. Do 2 łyżek wywaru dodać 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jogurt, dokładnie wymieszać z buraczkami, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą / cukrem do wedle uznania. Zdjąć z ognia.

Podawać z ziemniakami:
Do odcedzonych w garnku ziemniaków od razu dodać odrobinę mleka (na 10 ziemniaków około 1/2 szklanki mleka). Postawić garnek z powrotem na kuchence i utłuc ziemniaki na małej mocy palnika - około 1-2 min. - do otrzymania puree. 



2 komentarze:

  1. Tez tak robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawniej pamiętam jak mój dziadek gotował do takiego mięsa z rosołu kapustę z grochem i ziemniaki. Smak dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)