Lubicie Hot Dogi, prawda? Jednak nie ma smaczniejszych od
tych przygotowanych samemu w domu. Miękka i delikatna w środku bułka z
chrupiącą skórką. A w środku oprócz tradycyjnej parówki czy kabanosowej
kiełbaski – ser żółty, pieczarki i domowy sos pomidorowy z warzywami. Są
rewelacyjne w połączeniu z lekkim sosem Tzatzyki. Gorące, wyjęte prosto z
piekarnika rozchodzą się jak …. Świeże bułeczki, ale są równie pyszne w wersji
na zimno. Można je zabrać do pracy, na piknik czy w podróż. Bardzo, bardzo
polecam!
Składniki na około 12 Hot Dogów:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 1 szklanka mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- ciepłe mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem + ziarna sezamu do obsypania

- tarty żółty ser
- 12 parówek / kiełbasek kabanosowych lub czego tam chcecie :)
- 10 pieczarek
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (użyłam domowego: pomidory, cukinia, cebula, czosnek, zioła)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- przyprawa do pizzy, sól
Z drożdży, 1 dużej łyżki mąki, ½ szklanki mleka i łyżki
cukru zrobić rozczyn – dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min. W
międzyczasie do dużej miski przesiać resztę mąki – wymieszać ją z solą. Jajko
rozbełtać w oddzielnym naczyniu z mlekiem.
Kiedy drożdże wyrosną, do mąki dodać masę mleczno-jajeczną i
rozczyn. Połączyć składniki za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami.
Następnie dodawać stopniowo po łyżce oleju. Miksować około 8 min., aż ciasto
będzie białe, elastyczne, napowietrzone i łatwo odchodzące od ścianek miski.
Zagnieść krótko rękami i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godz. 20
min (do podwojenia objętości – temperatura pokojowa).
Kiedy ciasto wyrasta przygotować farsz. Parówki ugotować w
wodzie – uważać, aby nie popękały. Wyjąć, osuszyć i pozostawić do wystudzenia.
Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Umieścić na patelni i podlać ¼ szklanki
wody. Lekko posolić. Smażyć na średnim ogniu do odparowania wody. Można dodać
drobinę tłuszczu i lekko podsmażyć pieczarki, albo wykonać to samo na suchej
patelni (kiedy zaczną się zrumieniać – i pieczarki i cebula i brzegi
patelni dodać odrobinę wody i zamieszać,
odparować). Dodać sos pomidorowy i czosnek. Podsmażyć do lekkiego zgęstnienia.
Wystudzić.
Ciasto drożdżowe krótko zagnieść i podzielić na dwie części
(na 6 i na 6 hot dogów). Każdą z nich, kolejno rozwałkować na długi placek o
szerokości naszej parówki. Wyłożyć
połowę sosu pomidorowego z pieczarkami i cebulą – rozprowadzić
równomiernie. Posypać przyprawą do pizzy i wyłożyć tarty ser. Ułożyć w równych
odstępach 6 parówek. Placek podzielić nożem na 6 kawałków. Każdy zwinąć w
rulonik i ścisnąć brzegi. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Hot dogi pozostawić na 15
min. do wyrośnięcia, a następnie posmarować ciepłym mlekiem i posypać sezamem.
Wierzch bułeczek można delikatnie ponacinać – dla ładnego efektu. Odstawić na 5
min, a następnie umieścić w piekarniku rozgrzanym do 190* - piec około 25 min. –
do wyrośnięcia i zezełocenia. Podawać z ulubionym sosem (propozycje poniżej).
Jak zdążę to dziś zrobię :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest zajebiste. Jako hot dogi - strzał w 10. Tak dobre ze upieke z niego też zwykle bułki na sniadanie :) pozdr
OdpowiedzUsuńRobię często i pakuje nawet w wersji na zimno sobie i mężowi do pracy ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto świetne, połowę zrobiłam z parowkami a część z frankfurterkami. Obie wersje pyszne, ale ta ż parowkami najbardziej przypadła nam do gustu.
OdpowiedzUsuńDodałam do środka paprykę i oliwki. Super przepis
OdpowiedzUsuńPrzyznam otwarcie, że jest to super rozwiązanie na każdą imprezę ze znajomymi, szybkie, proste i prawie wszyscy lubią hot dogi.
OdpowiedzUsuńPychota, koniecznie z tym sosikiem.
OdpowiedzUsuńSuper przepis na ciasto i ciekawy pomysł na farsz. Wszystkim przypadły fo gustu.
OdpowiedzUsuńZrobiłam część z parówkami i kilka z serdelkami. Z parówkami super :D serdelki za tłuste. Nastepnym razem zrobie tez z kabanosem. Ciasto mega dobre. Polecam
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Wypróbowany i do powtarzania. Nam smakują też na zimno. Do pracy można śmiało zabierać.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) hot hit dogi bym powiedział
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie wiem że ciasto jest bardzo dobre z tego przepisu ale chciałabym zrobić bułeczki do Hot dogów czy wyjdą mi z tego ciasta
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńTe ciasto jest super h mnie były i bułeczki jak w przepisie i bułeczki do Hot dogów a nawet pizerinki hehe pozdrawiam i czekam na kolejne już chyba każde drożdżowe wyprobowala nie ma lepszych nigdzie 🥧🍩😉
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło, bardzo się cieszę :) Czytając takie słowa to dodatkowa motywacja do tworzenia kolejnych przepisów :) Pozdrawiam serdecznie Pani Karolino :)
Usuń