Dziś szybki i smaczny pomysł na obiad ;) Nie nazywam go przepisem.. składników tu niewiele ;) Nie mniej warto sobie przygotować taki posiłek raz na jakiś czas. Więc dla przypomnienia - dziś roli głównej zdrowy, świeży łosoś, domowa surówka i frytki. Najbardziej lubię przygotowywać łososia na grillu lub grillowej patelni. Nie panieruję tak zdrowej i wartościowej ryby. Tutaj wystarczy tylko sól i duża moc palnika. Kilka chwil i gotowe ;)
Składniki:
- 4 grube kawałki łososia (mogą być filety, dzwonki)
- sól
- 1-2 łyżki oliwy (łosoś jest tłustą rybą, nie trzeba dodawać dużo innego tłuszczu)
Filety umyć, usunąć ze skóry łuski przy pomocy ostrego noża. Ponownie umyć ryby. Osuszyć. Posolić z każdej strony. Na grillowej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Położyć rybę skórą do patelni. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie łatwo ją będzie obrócić na drugą stronę. Skórka powinna być przypieczona. Smażyć kolejne 3-4 minuty, lub dłużej do mocnego zarumieniania wierzchu. Jeśli wolicie mniej przypieczone ryby - czas można skrócić. Ważne, aby nie smażyć ryby na małym ogniu, a na wyższej mocy palnika. Powinna usmażyć się jak najszybciej, aby być dobrze przypieczona z każdej strony, a soczysta w środku.
Ryby przełożyć na ręcznik papierowy. Podawać z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie to zwykle pietruszkowo-porowa lub colesław. Przepisy poniżej.
Podobne przepisy:
Zupa Rybna
Śledzie w Sosie Tatarskim
Tradycyjne Śledzie w Śmietanie z Cebulą
Marynowane Śledzie z Suszonymi Pomidorami, Rodzynkami i Smażoną Cebulą
Grillowany Łosoś z Pieczonymi Ziemniakami i Warzywami
Śledzie w Marynacie Pietruszkowo-Koperkowej
Kotlety Rybne z Mintaja
Ryba po Grecku
Sałatka Śledziowa
Zdrowe i pyszne, kocham łososie ale ich cena zwala z nóg.. ostatnio widziałam po 80 zł :( czekam na promocję
OdpowiedzUsuń